• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oko 45.000 Srba želi da se vrati u Federaciju BiH

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Slavko Marin rekao je da je evidentirano 45.000 Srba koji žele da se vrate u Federaciju BiH.

 Oko 45.000 Srba želi da se vrati u Federaciju BiH Izvor: MONDO

On je naveo da je, prema pregledu evidentiranih prijava za povratak sa kojim raspolaže Ministarstvo, više od 22.000 Hrvata iskazalo želju za povratkom u BiH, od čega u Federaciju 8.898, u Republiku Srpsku 12.255, a u Brčko distrikt 1.003.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da izvan BiH trenutno boravi više od 400.000 građana od oko 1,2 miliona koji su napustili BiH i koji su registrovani kao izbjeglice, dok je evidentirano 156.000 građana koji žele da se vrate na svoja prijeratna ognjišta.

Marin je rekao za "Večernji list" da su aktivnosti na izradi revidirane strategije za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma prošle kroz sve značajnije faze i da slijedi najvažnija, a to je skora rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvajajući prijedlog revidirane strategije Savjet ministra BiH je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da u roku od tri mjeseca od usvajanja ovog dokumenta sačini plan održivog završetka procesa povratka, koji će, u suštinskom smislu, biti programiran na period od 2009. do 2014. godine, zajedno sa procjenom sredstava za njegovo provođenje prema usvojenim načelima na cijelom prostoru BiH.

Marin ističe da su finansijska sredstva navažniji faktor za završetak procesa povratka, te da je donesen zaključak da se obezbjedi 400 miliona KM kreditnih sredstava da bi se garantovala uspješna realizacija strategije do predviđene 2014. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE