• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujedinjena opozicija u RS?

Opozicione partije u RS najvjerovatnije će zajedno djelovati na predstojećim opštim izborima u oktobru 2010. godine.

 Ujedinjena opozicija u RS? Izvor: MONDO

Prema saznanju banjalučkih "Nezavisnih novina" opozicija će imati i kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić, lider PDP-a, rekao je za list da RS treba jak opozicioni blok i smatra da će opozicija imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da je o ujedinjenju opozicije pred predstojeće opšte izbore još rano govoriti, ali je istakao da RS treba jaka opozicija koja "tjera vlast da radi bolje, zrelije i pametnije".

Ivanić je kazao da je prelaskom PDP-a u opoziciju RS dobila jednu snažnu, temeljitu i ozbiljnu partiju na opozicionoj sceni, što je ocijenio "korisnim i za opoziciju i za RS".

I Milanko Mihajlica, predsjednik SRS-a, smatra da je potrebno zajedničko djelovanje opozicionih stranka u RS na opštim izborima, kao i imenovanje zajedničkih kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, ali da to najviše zavisi od SDS-a i PDP-a.

''Odgovornost je na svima, ali prije svega na SDS-u i PDP-u'', kaže Mihajlica.

On je rekao da SRS razgovara o ujedinjenju opozicije sa svima, SDS-om, PDP-om, ali i sa Demokratskom partijom Dragana Čavića, kao i sa svim vanparlamentarnim strankama koje su opozicija.

''Na izbore treba da izađemo u što manje kolona da nam se ne ponovi crnogorski scenario, po kojem je Milo Đukanović sa svojim satrapima izašao u jednoj koloni, a opozicija u 15 kolona'', kaže Mihajlica.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, smatra da je RS potreban jak opozicioni blok i ističe ''da je, ako se stvori blok stranaka oko vlasti koji izlazi na opšte izbore, logično da se stvori i suprotni blok od strane opozicije''.

''RS treba jak opozicioni blok pošto je Milorad Dodik, lider SNSD-a, već najavio da će ići u koaliciju na predstojećim izborima 2010. s liderima SP-a i DNS-a Petrom Đokićem i Markom Pavićem. Jasno je da će i sa druge strane biti blok stranaka'', kaže on.

Bosić je rekao da je zajednički nastup opozicije na opštim izborima 2010. najvjerovatniji ishod i dodaje da stranke koje budu činile blok opozicionih stranaka moraju imati zajedničku političku platformu.

''Ko će sve biti u tom bloku još je rano govoriti, ali je jasno da on mora biti programskog i političkog sadržaja, a ne na osnovu toga da se po svaku cijenu dođe do vlasti'', kaže Bosić.

I on je napomenuo da se ne smije dozvoliti situacija kao u Crnoj Gori da vlast izlazi na izbore sa strankama u koaliciji, a da svaka stranka iz opozicije nastupa za sebe.

Bosić je rekao da je opozicioni blok u Narodnoj skupštini RS "mnogo prepoznatljiviji nego dosad" i da je s Ivanićem i Mihajlicom dogovorio saradnju u vidu koordinacije opozicionih poteza, prvenstveno u Narodnoj skupštini RS, da podignu stvari na viši nivo.

Mladen Bosić je odbacio mogućnost da sa Draganom Čavićem, predsjednikom Demokratske partije, razgovara o bilo kakvoj saradnji, te navodi da ''nije imao nikakve ragovore, niti planira da ih ima''.

On kaže da je zadovoljan saradnjom s Mladenom Ivanićem i Milankom Mihajlicom i da imaju identične stavove u vezi s koordinisanim nastupom opozicije u Narodnoj skupštini RS.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE