• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska će izručivati svoje državljane?

Hrvatski predsjednik kaže da osobe sa dvojnim državljanstvom moraju da budu izručene zemlji u kojoj se protiv njih vodi postupak.

 Hrvatska će izručivati svoje državljane? Izvor: MONDO

U procesu usklađivanja zakonodavstva sa standardima Evropske unije, Hrvatska priprema izmjene Ustava koje bi omogućile isporuku njenih državljana osumnjičenih za krivična djela drugim zemljama, potvrdilo je "Dnevnom avazu" više izvora bliskih hrvatskim vlastima.

Na taj način bi, saznaje list, napokon trebalo da bude riješeno i pitanje isporuke kriminalaca iz BiH, koji su se, koristeći dvojno državljanstvo, sklonili u Hrvatsku.

Potaknut slučajem otmice Ante Jelavića, koji se već tri godine skriva u toj zemlji, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi bilo "potrebno državljane s dvojnim državljanstvom izručiti zemlji u kojoj se protiv njih vodi sudski postupak ili su pravomoćno osuđeni".

Kako "Avaz" saznaje, zbog najavljenih ustavnih promjena, i bivši direktor Zavoda PIO(MIO) Ivan Bender najvjerovatnije će uskoro da zatraži da kaznu izdržava u Hrvatskoj.
On je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog malverazija u mostarskom hotelu "Ero" i u toj zemlji se skriva skoro tri godine.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Josip Muselimović potvrdio je za isti list da ima informacije da Hrvatska priprema izmjene Ustava čime će omogućiti izručenje svojih državljana drugim državama u "kojima se vodi krivični postupak, odnosno u onima gdje je postupak pravomoćno okončan".

"Traže se komparativna rješenja kako bi to bilo riješeno kao u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama ", rekao je Muselimović.

Pravni ekspert Kasim Trnka ističe da je jedan od brojnih uslova pristupa evropskim integracijama i to da se između država članica EU osigura isporučivanje osumnjičenih za krivična djela.

"To se samo odnosi na zemlje EU. Ali Hrvatska može u okviru novih ustavnih izmjena ovo pitanje da riješi u paketu. Dakle, da se izađe ususret EU, ali i zadovolji regionalni princip međusobne isporuke. Na taj način bi priče o bjeguncima poput Jelavića, Bendera i drugih bile završene", kazao je Trnka.

Osim Jelavića i Bendera, među onima koji su se sakrili u Hrvatsku, a koji bi u slučaju izmjena Ustava te zemlje bili isporučeni BiH su: Ivan Adabak, Željko Raguž, Ivan Azinović, general Ivan Medić, Boško Boko Previšić, Miroslav Anić zvani Firga.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE