• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija o BiH neobavezujuća za SAD

Rezolucija kojom se traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan nije obavezujuća, kaže ambasador SAD u BiH.

 Rezolucija o BiH neobavezujuća za SAD Izvor: MONDO

Mitar Kujundžić, je za "Glas Amerike" izjavio da nova rezolucija o BiH koja je upućena u Kongres SAD nije obavezujuća za američku administraciju, ni ukoliko bude usvojena.

''Riječ je o unutrašnjem procesu jednog američkog organa, odnosno Kongresa i BiH. Čak ako rezolucija bude i usvojena ili odbijena u Kongresu, mi ni tada nemamo prava na zvaničan komentar'', rekao je Kujundžić , prenosi "Glas Srpske."

Dodao je da, ukoliko ova rezolucija bude usvojena i ako američka administracija prihvati da je provede, zvanični predstavnici BiH tek tada mogu da je komentarišu.

Bošnjački lobisti okupljeni u bošnjačko-američkom Savjetodavnom vijeću za BiH 13. februara uputili su u kongresnu proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa novu rezoluciju o BiH, kojom se traži da SAD reafirmišu stav o neophodnosti ustavnih reformi u BiH, a ona bi uskoro trebalo da se nađe u redovnoj proceduri usvajanja.

U toj rezoluciji stoji da je "hitno neophodno da BiH djeluje u pravcu stvaranja efikasne države sposobne da ispunjava domaće i međunarodne obaveze sa funkcionalnim institucijama, uključujući državnu vladu".

''SAD bi trebalo da odrede posebnog izaslanika za Balkan koji bi radio u saradnji sa EU i političkim vođama u BiH na provođenju reformi svih nivoa vlasti i društva'', navodi se u ovoj rezoluciji i dodaje da OHR ne bi trebalo da bude zatvoren sve dok Savjet za provođenje mira ne potvrdi da je BiH potpuno ispunila pet uslova i dva principa.

U toj rezoluciji, američki Kongres trebalo bi da konstatuje i to da je "brutalni sukob, obilježen agresijom i etničkim čišćenjem, uključujući ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid okončan Dejtonskim sporazumom".

Trebalo bi da stoji i "da je Venecijanska komisija Savjeta Evrope zaključila da trenutno ustavno uređenje BiH niti je efikasno, niti racionalno te da institucije na nivou države treba da postanu efikasnije i više demokratske kako bi država krenula ka članstvu u EU", prenosi "Glas Srpske".

Savjetodavno vijeće pozvalo je "sve patriotske snage BiH da se ujedine" i "ohrabruje dijasporu BiH u SAD da kontaktira svoje kongresmene i zatraži njihovu podršku, odnosno kosponzorstvo ove rezolucije".

Sponzori rezolucije su predsjedavajući Komiteta za inostranu politiku američkog Kongresa Berman Hauard, predsjedavajući Helsinškog komiteta za ljudska prava kongresmen Olsi Hejsings, kopredsjedavajući bošnjačkog kokusa kongresmeni Ras Karnahan i Kristofer Smit, te kongresmeni Robert Veksler, Džef Fortenberi, Eliot Engel, Mark Kirk i Erl Pomeroj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE