• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednički protiv organizovanog kriminala

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin pozvao je sve institucije u BiH da podrže borbu protiv organizovanog kriminala.

 Zajednički protiv organizovanog kriminala Izvor: MONDO

"Organizovani kriminal nema dušu, ne poznaje granice, vjeru ili naciju, jer ga zanima samo novac stečen nelegalnim putem", rekao je Barašin na svečanosti povodom završetka specijalističkog kursa "Borba protiv organizovanog kriminala" na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

On je pozvao i medije da se pridruže ovoj borbi i daju svoju podršku borbi protiv organizovanog kriminala, a posebno je naglasio značaj saradnje policije i tužilaštva na planu borbe protiv svih oblika kriminaliteta.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da se ova služba u aktivnostima suzbijanja organizovanog kriminala najviše bavi problemima krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Muhidin Alić podsjetio je da je Federalni MUP kao strateške ciljeve u prošloj i ovoj godini postavio stvaranje optimalnih uslova za što efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i dodao da su policajci u Federalnom MUP-u najbolje plaćeni policajci u BiH.

''S obzirom da je organizovani kriminal pojava koja u najvećoj mjeri ugrožava stabilnost i prosperitet jedne zemlje, onda su investicije u ovaj sektor jasna poruka svima da želimo graditi bezbjednu i prosperitetnu BiH'' – rekao je Alić.

Specijalistička obuka obavljena je u pet ciklusa i trajala je od 15. decembra 2008. godine do 9. aprila ove godine.

Obuku je završilo 80 polaznika iz MUP-ova Unsko-Sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Srednjebosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Sarajevskog i Livanjskog kantona, kao i Policije Brčko Distrikta i Policijske akademije Federalnog MUP-a.

Federalni MUP je prošle godine uložio 600 000 maraka u realizaciju projekta jačanja policije u borbi protiv organizovanog kriminala.

U toku je postdiplomski specijalistički studij ''Zakonitost u istraživanju i dokazivanju organizovanog kriminala'' koji na Pravnom fakultetu u Sarajevu pohađaju 72 policijska državna službenika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE