• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lakše do državljanstva RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS.

 Lakše do državljanstva RS Izvor: MONDO

Njimese, između ostalog, omogućava da dijete rođeno u inostranstvu, čiji roditelji u trenutku njegovog rođenja imaju državljanstvo Federacije BiH i prebivalište na teritoriji RS, stiče državljanstvo RS, ukoliko su roditelji djeteta s tim saglasni.

"Novina je i da dijete rođeno na teritoriji Srpske, čiji roditelji u vrijeme njegovog rođenja imaju državljanstvo FBiH, stiče državljanstvo RS, ukoliko su roditelji saglasni", rekla je pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Stojanka Ćulibrk.

Ona je pojasnila da se predložene odredbe dijelom odnose na harmonizaciju sa odredbama Izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu FBiH, koje su stupile na snagu u 2008. godini, kojim se rješava pitanje sticanja državljanstva djece rođene u jednom entietu, čiji su roditelji, u momentu njihovog, rođenja državljani drugog entiteta.

Ćulibrk je navela da zakon propisuje olakšane uslove pod kojima stranac-bračni drug državljanina BiH i RS, može steći ovo državljanstvo, jer mu omogućava da istovremeno, sa sticanjem uslova za odobrenje stalnog boravka, stiče i uslov za prijem u državljanstvo.

"To predstavlja skraćenje roka u odnosu na važeću odredbu, prema kojoj se državljanstvo, olakšanim prirođenjem, moglo steći tek nakon tri godine stalnog boravka. To je praktično značilo da je stranac, bračni drug državljanina BiH i RS, zahtjev za sticanje državljanstva, mogao podnijeti po proteku osam godina boravka u BiH i RS", objasnila je Ćulibrkova.

Ona je dodala da je za otpust iz državljanstva brisan uslov ispunjenja vojne obaveze, uzimajući u obzir da ona, prema važećim zakonima, ne postoji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE