• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen Srbin sa Interpolove potjernice

Mićo Cekinović (54), za kojim je hrvatski Interpol raspisao potjernicu, uhapšen je u četvrtak na graničnom prelazu Rača.

 Uhapšen Srbin sa Interpolove potjernice Izvor: MONDO

Cekinovića (sin Miloša), iz Primišlja kod Slunja, koji je izbjegao u Srbiju 1995. godine i živio u Čačku sa porodicom, uhapsili su pripadnici Granične policije BiH oko 17 časova u trenutku kada se vraćao iz Broda, gdje je radio u Rafineriji u ime beogradske firme "Dekompani" u kojoj je zaposlen.

"Mićo je jedan od četrdesetak Srba sa Korduna protiv kojih je Županijski sud u Karlovcu otvorio istragu 17. oktobra 1995. godine, a kojima se na teret stavilo sve što se devedesetih godina prošlog vijeka desilo na području Korduna", izjavio je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da je do sada iz te "grupe" po cijeloj Evropi uhapšeno više osoba, među kojima i Borivoj Savić koji je uhapšen 2005. godine u Austriji odakle je izručen Hrvatskoj, a zatim pušten poslije sedam dana.

On je podsjetio da su među tim osobama i Dragan Savić, koji je uhapšen po interpolovoj potjernici 2004. godine u Tovarniku, pa pušten 15 dana nakon izručenja Hrvatskoj, Milan Savić, koji je uhapšen u Belgiji 2006. godine, pa pušten, jer se radilo o zamjeni identiteta, te Bogdan Ćosić, koga su grčke vlasti uhapsile pa pustile bez izručenja Hrvatskoj.

"Ovi slučajevi hapšenja po cijeloj Evropi i način na koji su vrlo brzo pušteni, i nakon ekstradicije i u zemljama hapšenja, govore sami za sebe koliko su optužbe neosnovane i koliko Hrvatska šikanira i maltretira te ljude bez osnova", istakao je Štrbac.

Pozivajući se na hrvatske izvore, Štrbac je rekao da se u Hrvatskoj vodi još oko 2.000 aktivnih predmeta protiv Srba, "što znači da su ili u fazi istrage ili istrage u prekidu ili optuženi ili osuđeni u odsustvu", a oko 1.200 osoba je na interpolovim potjernicama.

"Ti ljudi ne mogu da shvate da su toliko godina poslije rata, izloženi hapšenju bilo gdje i bilo kada. To je proces koji ne prestaje", istakao je Štrbac.

On je dodao da je do sada Sud u BiH puštao tako uhapšene osobe ukoliko se dokaže da imaju državljanstvo BiH, a Mićo Cekinović "ima samo državljanstvo Srbije, koje ga ne štiti od ekstradicije". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE