• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH nije prioritet Vašingtona"

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da BiH u ovom trenutku nije prioritet za spoljnu politiku SAD

 "BiH nije prioritet Vašingtona" Izvor: MONDO

"Šanse da se poveća angažman SAD u BiH na način na koji to priželjkuju bošnjačke lobi grupe su ispod 40 odsto'', rekao je Kesić.

On je za ''Glas Srpske'' naveo da određene lobističke grupe u SAD insistiraju na priči da EU nije u stanju da riješi probleme u BiH, kako bi isprovocirali veći angažman američke administracije u zemlji.

Bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Balkan Džejms O`Brajan smatra da je neophodna obnova angažmana SAD na Balkanu i u BiH ''kako bi se izbjegli mogući problemi''.

"To je nedovršen posao i tu su još ne ispunjena obećanja. SAD treba da ostanu angažovane u BiH putem nove inicijative administracije američkog predsjednika Baraka Obame'', istakao je O`Brajan na skupu američkih eksperata za Balkan koji je u utorak održan u Centru za međunarodne i strateške studije u Vašingtonu.

O`Brajan je naveo da je fokusiranje na ustavne promjene u BiH važno, ali nije dovoljno, ističući da treba ojačati Savjet ministara BiH.

Profesor na Džons Hopkins na univerzitetu Edvard Džozef rekao je da su mnogi u SAD zabrinuti za stanje u BiH i da je veoma teško predvidjeti šta će se dogoditi u budućnosti.

"Postoje i drugi scenariji u BiH, koji mogu biti veliki problem za Evropu i SAD . BiH može iščeznuti čak i ako se ne obnove sukobi'', ocijenio je Džozef.

On je naveo da mnogi u BiH smatraju da Dejtonski sporazum nije odgovorio na sva pitanja.

"Postoje otvorena pitanja. Dejton nije savršen dogovor i neki izgleda još planiraju sljedeću rundu. To je veoma ozbiljno i mi to moramo razumijeti'', istakao je Džozef.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE