• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU uvodi sankcije BiH?

Evropska unija mogla bi da uvede sankcije BiH jer se vlasti u ovoj zemlji nisu ozbiljnije uhvatili u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom

 EU uvodi sankcije BiH? Izvor: MONDO

Prema pisanju sarajevskog lista "San", EU ocjenjuje da su korupcija i organizovani kriminal teški kamen oko vrata Bosne i Hercegovine i blokiraju sve reformske procese u državi, pa je zbog toga moguće da će zvanični Brisel uvesti određene sankcije BiH.

Kako "San" saznaje, u pitanju su finansijske i neke druge sankcije, prije svega uskraćivanje korištenja sredstava iz fondova Evropske unije.

Njemački mediji prenose izjavu Drage Kosa, predsjednika Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evropa (GRECO) , koji ističe da je situacija u BiH dramatična.

On upozorava da se vlasti BiH nisu ozbiljnije uhvatili u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom i da je zbog toga BiH u izuzetno ozbiljnoj situaciji.

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne nalazi se visoko na agendi političara u BiH. Oni moraju shvatiti značaj naših upozorenja i preporuka, kako zbog kvaliteta života samih građana tako i zbog pozicije BiH u daljim eurointegracionim procesima. Jednostavno, to može biti jedna od najznačajnijih prepreka za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ne treba zaboraviti da EU više ne želi da prima u svoje redove one države koje se ozbiljno ne bore protiv korupcije i organizovanog kriminala", izjavio je Drago Kos.

Prema informacijama iz Brisela, institucije Evropske unije će zatražiti da se sa formalne kontrole ispunjavanja njihovih preporuka, uslova i standarda pređe na sagledavanje praktičnih učinaka svake države.

"Evropska unija će morati da posegne i za nekim mjerama koje će biti efikasnije", najavio je Kos.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE