• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Koraj": Optužnica protiv 15 Srba

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv 15 bivših pripadnika VRS zbog zločina nad muslimanskikm civilma u selu Koraj kod Lopara

 Slučaj "Koraj": Optužnica protiv 15 Srba Izvor: MONDO

Optuženi se terete da su u toku 1992. godine izvršili napad na loparsko selo Koraj i ubili najmanje 57 mještana, a da su protjerali cjelokupno muslimansko stanovništvo, saopšteno je u petak iz Kantonalnog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su optuženi jedan broj mještana zatvorili u sabirne centre, a potom u logor u Batkoviću i dodaje da ih optužnica tereti da su zapalili tri džamije i uništili veći broj kuća i objekata.

"Prvooptuženi je tadašnji visoki funkcioner civilne vlasti i poslanik u Narodnoj skupštini tadašnje Repblike Srpske BiH, drugooptuženi je bio visoki oficir Vojske RS, dok su ostali optuženi mještani lokalnih sela oko Koraja, koji su bili angažovani u jedinicama VRS", navodi se u saopštenju.

U ovom predmetu pokrenuta je istraga protiv 89 lica, nakon čega je obustavljena za deset osoba, jer su u međuvremenu umrli, dok je za 63 lica istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Dnevnik "Press RS" ranije je prenio da su tužioci "inspiraciju" za optužnicu za ovaj slučaj pronašli u publikaciji "Koraj, sjećanje na jednu čaršiju" autora Alije Hamzića.

"To je površno djelo prepuno laži i lažnih svjedočenja o stradanju muslimana na području Koraja. U toj knjizi se na jednom mjestu tvrdi kako su „u pripremi napada na Koraj učestvovale crvene beretke kapetana Dragana, arkanovci, šešeljevci i druge krvoločne grupacije", a potom se objašnjava kako su „preživjeli Korajci" prepoznali „zlikovce". Niko od osumnjičenih Puškovčana se ne spominje u toj knjizi", rekao je tada izvor "Press-a RS".

Tužilaštvo TK optužnicu za Koraj dostavilo je Kantonalnom sudu na potvrđivanje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE