• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokazi o odgovornosti zapada za rat u BiH?

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Piter Robinson ponovo zatražio od njemačke Vlade da dostavi informacije za potrebe Karadžićeve odbrane.

 Dokazi o odgovornosti zapada za rat u BiH? Izvor: MONDO

On smatra da bi te informacije mogle potvrditi da su velike zapadne sile razmatrale rat u BiH mnogo prije nego što je Karadžić došao na vlast.

U pismu koje je 30. aprila upućeno njemačkom ambasadoru u Holandiji Tomasu Lauferu pravni savjetnik urgira da njemačka Vlada odgovori na pismeni zahtjev koji je Karadžić uputio 14. aprila 2009. godine i na koji nije dobio odgovor.

"Bio bih zahvalan ukoliko biste odgovorili na pismo kako bismo mogli da krenemo dalje u procesu, bez potrebe da od sudskog vijeća tražimo da primora vašu Vladu da dostavi tražene informacije", piše Robinson.

Karadžić smatra, što u pismu i navodi, da bi mu traženi dokumenti omogućili da pokaže da su velike zapadne sile razmatrale rat u BiH mnogo prije nego što je on došao na vlast i da rat nije bio rezultat njegove namjere da uništi jednu etničku grupu ili protjera muslimane iz pojedinih dijelova BiH. Oni su relevantni kako bi prikazali stavove i ponašanja lidera tri strane tokom rata u BiH.

U prilogu je i Karadžićevo originalno pismo, koje posjeduje Srna, u kojem on traži informacije potrebne za pripremu odbrane u procesu pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u vezi sa ratom u BiH od 1992. do 1995. godine.

Karadžić od njemačke Vlade traži sve minute, bilješke, snimke i ostale zabilješke sa sastanka u vezi sa razmatranjem raspada Jugoslavije koji je održan 1976-1977. godine na farmi u blizini Minhena.

On navodi da su sastanku prisustvovali njemački ministar odbrane Jozef Štraus, predstavnici Velike Britanije Brajan Krosli, Španije Sančez Bea, Vatikana Pol Vidat, Francuske general Pjer-Mari Galoa i ostali.

Drugi zahtjev odnosi se na sve izvještaje od 1980. do 1992. godine koje njemačka Vlada posjeduje, a u kojima je razmatran raspad Jugoslavije ili se o njemu razgovaralo.

Treći Karadžićev zahtjev je da mu budu dostavljeni svi izvještaji o razgovorima između predstavnika njemačke Vlade i Radovana Karadžića, Alije Izetbegovića ili Franje Tuđmana od 1. januara 1991. do 31. decembra 1995. godine.

U pismu njemačkoj Vladi Karadžić navodi da je njegov tim odbrane spreman da pomogne u ispunjavanju zahtjev kroz pregled dokumenata u Njemačkoj ili pružanjem neophodnih pojašnjenja kako bi locirali relevantne dokumente bez previše teškoća.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE