• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen Budimirov zahtjev

Odbijen zahtjev da se Peri Ivoševiću da ovlaštenje za potpisivanje naloga platnih transakcija iz Budžeta FBiH.

Vlada Federacije BiH odbila je danas zahtjev predsjednika tog entiteta Živka Budimira a se pomoćniku federalnog ministra finansija Peri Ivoševiću da ovlaštenje za potpisivanje naloga platnih transakcija iz Budžeta FBiH.

Vlada je, na osnovu mišljena Kancelarije za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, ustanovila da odluka koju je predložio predsjednik FBiH nije u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2014. godinu.

Kancelarija za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU dala je mišljenje da pravna situacija iz 2006. godine, na koju se u obrazloženju svoje odluke pozvao Budimir, nije ista kao sada, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Budimir se u svom zahtjevu pozvao na Zakon o izvršenju budžeta iz 2006. godine i tadašnju odluku federalne Vlade, kojom je pomoćnik federalnog ministra finansija ovlašten kao potpisnik.

Zakon o izvršenju budžeta iz 2006. godine predviđao je da je potpisnik transakcija platnih naloga federalni ministar finansija ili osoba koju na njegov prijedlog ovlasti Vlada FBiH, dok Zakon o izvršenju budžeta za 2014. godinu propisuje da je federalni ministar finansija prvi obavezni potpisnik transakcija platnih naloga.

Federalni ministar finansija je još 2006. godine bio na funkciji u momentu kada je Vlada FBiH donijela odluku, što sada nije slučaj.

Ovom dijelu sjednice federalne Vlade prisustvovao je i predsjednik FBiH Živko Budimir.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE