• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS odustaje od prijevremenih izbora

U najvećoj opozicionoj stranci promijenili mišljenje i poručili da bi bilo besmisleno održavati izbore u maju i nakon toga ponovo u oktobru

Dan nakon što je SNSD prihvatio zahtjev SDS-a za održavanje prijevremenih izbora u Republici Srpskoj, u najvećoj opozicionoj stranci promijenili su ploču i poručili da bi bilo besmisleno održavati izbore u maju i nakon toga ponovo u oktobru.

Pravnici objašnjavaju da prijevremeni izbori u RS nisu ni potrebni jer je premalo vremena ostalo do redovnih opštih izbora, te da bi njihovo održavanje bilo bespotreban trošak.

Iako postoji ustavna i zakonska mogućnost za održavanje prijevremenih izbora u RS, SDS od SNSD-a traži da "sa svojim koalicionim partnerima iz FBiH izmijeni Izborni zakon BiH", kako bi se omogućilo da mandat predstavnika izabranih na prijevremenim izborima traje četiri godine, a ne do održavanja prvih redovnih izbora, odnosno do oktobra, prenose "Nezavisne novine".

"Ne bi imalo smisla da, na primjer, održavamo prijevremene izbore u maju kada bi mandat trajao naredna dva mjeseca i nakon toga da ponovo imamo izbore", rekao je Tadić.

Dan nakon što je Mladen Bosić, lider SDS-a, saopštio zaključak Predsjedništva te stranke o potrebi održavanja prijevremenih izbora, a Izvršni odbor SNSD-a taj zahtjev i prihvatio, iz SDS-a juče naglašavaju da je ovakav postupak Milorada Dodika, lidera SNSD-a, "manipulacija i politička igra kojom pokušavaju pokazati javnosti da mu je ostalo još nešto hrabrosti".

Dodik je u utorak naglasio da su SNSD-u prihvatljivi prijevremeni izbori, ali ne i vanredni, jer RS nije u vanrednom stanju.

Ne bi imalo smisla da održavamo prijevremene izbore kad bi mandat trajao naredna dva mjeseca, rekao Tadić

Razlika između prijevremenih i vanrednih, koje trenutno ne poznaje Izborni zakon u BiH, jeste što bi u slučaju vanrednih izbora mandat izabranih trajao četiri godine. Vanredne izbore, ali na svim nivoima u BiH, ranije su zatražile stranke iz FBiH, a SDP je po hitnom postupku predložio izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju da u izuzetnim okolnostima Parlamentarna skupština u BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora članova organa vlasti na svim nivoima.

Ovakav prijedlog odbacili su i SNSD i SDS, naglašavajući da se radi o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE