• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demonstranti se razišli, sutra novi protesti

Građani u FBiH i danas su izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom federalne vlade, kao i stvaranjem pravednijeg društveno-ekonomskog poretka.

Građani koji su protestovali na raskrsnici ispred zgrade Higijenskog zavoda u Sarajevu sklonili su se sa puta, nakon čega je saobraćaj normalizovan. Tome je prethodila molba MUP-a Kantona Sarajeva da bude odblokirana ova saobraćajnica.

Demonstranti su najavili da će sutra u podne ponovo izaći na protest i da će tada biti saopšteno gdje i kada će biti nastavljen plenum građana.

"Dnevni avaz" navodi da su se građani povukli nakon što je policija počela sa legitimisanjem. Ovaj zahtjev policije izazvao je revolt okupljenih građana, koji tvrde da im je zaprijećeno krivičnim prijavama "ukoliko ne budu postupali po naređenju".

Demonstranti su prethodno blokirali saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH u centru Sarajeva. Policija nije reagovala, osim što je pokušavala regulisati saobraćaj u sporedne ulice. Učesnici demonstracija simboličnim činom izrazili su nezadovoljstvo bacajući novčiće na veliki bijeli papir na kojem je pisalo "sergija za Vladu".

Uz zvižduke pištaljki, demonstranti su i danas tražili ostavke federalne Vlade. Neki od demonstranata uporno ponavljaju da sinoćnji plenum građana, koji je prekinut i koji bi trebalo da bude nastavljen u petak u "Zetri", predstavlja novu podvalu stranaka u FBiH građanima.

Građani su se danas okupili na mirnim protestima i plenumima u Mostaru, Zenici, Tuzli, Brčkom, Živinicama, Kalesiji, Bugojnu, Travniku, Zavidovićima, Fojnici...

U Mostaru je okončan protest oko 300 demonstranata na Španskom trgu i dvosatni plenum građanki i građana ovog grada na kojem je formiran Inicijativni odbor. Jedan od članova odbora, Denis Pajić, inače profesor na Univerzitetu "Džemal Bijedić" je sublimirao zahtjeve koje su mogli iznositi građani, a kao prioritetan, on je naveo da će od zakonodavnih tijela u BiH zahtijevati da što prije implementiraju odluku Ustavnog suda FBiH koja se odnosi na izmjene Statuta Mostara i odredbe Izbornog zakona.

"To je neophodno, kako bi se u Mostaru što prije organizovali izbori. Ne dozvolite da nas plaše kako će ovih, onih ili trećih biti više. Gladnih i nezadovoljnih je najviše", poručio je Pajić, prenosi "Avaz".

Među ostalim zahtjevima su ostavka Kantonalne vlade, zbog čega će biti zatraženo održavanje vanredne sjednice Skupštine HNK, a potom slijedi: donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, rješavanje problema Univerziteta i Sveučilišta, prodaja skupocjenih vozila kako bi se mogao platiti prevoz učenika, ukidanje savjetnika i oduzimanje službenih mobitela te preusmjeravanje novca u sport i kulturu, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, revizija privatizacije, ukidanje zastare za sva krivična djela profiterstva, kao i ukidanje finansiranja stranaka iz budžeta.

U Zenici su završeni protesti. Međutim, sastanak plenuma građana nije prošao onako kako su očekivali. Naime, zbog malog kapaciteta, nisu mogli svi oni koji su željeli da prisustvuju sastanku. Zbog toga su moderatori zamolili da se sastanak održi ispred zgrade RMK "Promet". Tada je došlo do burne rasprave, na šta su moderatori rekli da "među njima ima ubačenih i da ih neko sabotira".

Ispred zgrade, pred nekoliko stotina građana, pročitani su zahtjevi. A neki od njih su - Osigurati sigurna okupljanja građana, smanjenje administrativnih plaća, revizija privatizacije i stečene imovine za vrijeme mandata, nezavisno sudstvo, školstvo, zdravstvo, osnovati ekspertni tim stručnjaka koji će raditi volonterski, i medijima jednom sedmično podnositi izvještaj o radu Vlade...Novi protesti zakazani su za sutra u 13 sati na gradskom trgu.

Iako u Tuzli nije bilo zvaničnih najava demonstracija, danas oko 13 sati pred spaljenom zgradom Vlade TK pojavilo se tridesetak nezadovoljnih radnika Hotela "Tuzla". Radnici su iznijeli zahtjeve kojim traže da se poništi privatizacija Hotela "Tuzla", da im se poveže radni staž, isplate otpremnine i plate , te da se oslobode kredita koje su svojevremeno podigli kod lokalnih banaka kako bi pomogli oporavak hotela. Radnicima su podršku dali i nekoliko sindikalnih vođa drugih tuzlanskih firmi.

Na drugom sastanku plenuma građana Brčko distrikta, održanog u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom, prisutni su se složili oko zahtjeva za amnestiranjem svih privedenih i procesuiranih građana i građanki Brčkog koji su učestvovali i učestvuju na protestima, zbog čega su podvrgnuti ispitivanju, pritvaranju i istražnim radnjama sprovedenim od strane nadležnih Brčko distrikta. Plenumu su prisustvovali su i obespravljeni radnici Tesle, Bimeksa, Velme, studenti i stručnjaci sa biroa, radnici i zanatlije bez posla, preduzetnici, zaposleni, čak i djeca.

(MONDO, foto Dnevni avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE