• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta blokada puta u Zelenom Jadru

Policija je prekinula nenajavljenu blokadu puta Srebrenica - Milići u Zelenom Jadru

Policija je prekinula nenajavljenu blokadu puta Srebrenica - Milići u Zelenom Jadru, gdje je nekoliko mještana-Bošnjaka obustavilo saobraćaj na jedan čas zbog navodnog zagađivanja okoline iz fabrike peleta.

Direktor i suvlasnik preduzeća "ZE MV pelet" Milorad Vođević rekao je novinarima da ova firma koristi drvenu prašinu za proizvodnju peleta, čistog ekološkog proizvoda od drveta, te se ne mogu prihvatiti optužbe o zagađenju okoline, štetnim gasovima.

On kaže da su ugrađeni filteri za prečišćavanje i da je emisija dima i prašine svedena na minimum.

"To su pokazala i mjerenja koja su obavili stručnjaci Tehnološkog fakulteta iz Zvornika, koji su nam uradili elaborat i dali uputstva koja smo realizovali da bi zadovoljili ekološke norme. Prikupili smo sve saglasnosti i na osnovu toga zatražili izdavanje ekološke dozvole od nadležne službe u srebreničkoj opštini", ističe Vođević.

On je istakao da u fabrici radi 20 ljudi iz Srebrenice, te da je u planu proširenje proizvodnog programa i nova zapošljavanja.

"Uskoro ćemo potpisati ugovore o izvozu u više zemalja EU što, izgleda, nekim strukturama u opštini nije u interesu, pa nailazimo na razne probleme, opstrukciju i sabotaže", smatra Vođević.

Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić kaže da građani imaju pravo da se žale na šta hoće, ali da nemaju osnova za žalbu za štetne gasove iz ove fabrike.

"Mjerenjima koja je obavila sertifikovana ustanova utvrđeno je da nema nedozvoljene emisije polutanata i uopšte štetnih gasova iz te fabrike. Prašina od drveta je organskog porijekla i širi se u minimalnoj mjeri, jer je poslodavcu cilj da tu prašinu iskoristi za proizvodnju peleta", rekao je Begić.

On ističe da je utvrđeno da nema ekološkog zagađenja, a da je problem što su vlasnici kuća izgradili kuće i druge objekte bez ikakvih dozvola u neposrednoj blizini fabrike u industrijskoj zoni gdje nije dozvoljena individualna stambena izgradnja.

Begić tvrdi da odgovornost za medijsko "naduvavanje" ovog pitanja stoji na opštinskom Odjeljenju za urbanizam i prostorno uređenje, jer je Fabrika za proizvodnju peleta ispoštovala sva naređenja i uputstva koja su naložili ekološki inspektori.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je Srni da Bošnjacima u Srebrenici smetaju srpski investitori i čim se pojave traže način da onemoguće njihov rad raznim oblicima opstrukcije i blokada.

"Na drugoj strani, bošnjačkim investitorima besplatno se dodjeljuju zemljište i objekti za otvaranje proizvodnih pogona u kojima se zapošljavaju samo Bošnjaci kao što je slučaj u pogonu `Prevent` koji je prošle godine počeo sa radom u Potočarima i u radni odnos su primljena 34 Bošnjaka, dok Srbe ne zapošljavaju", tvrdi Pavlović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE