• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Izbore održati odmah

PDP smatra da je potrebno odmah održati izbore u Republici Srpskoj, rekao je predsjednik stranke Mladen Ivanić.

Ivanić tvrdi da procedure za prijevremene izbore mogu biti definisane preko noći "ako to neko hoće ili želi".

"Republika Srpska treba da donese odluku o raspuštanju Narodne skupštine, što može da uradi predsjednik", rekao je Ivanić novinarima nakon vanredne sjednice Predsjedništva PDP-a u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je PDP protiv raspisivanja izbora u maju, pa ponovo u oktobru, ali, kako kaže, u ovoj stranci su spremni i na to, ako je vlast spremna da uradi tako nešto.

Ivanić je dodao da je PDP protiv prijedloga SDP-a BiH o izmjeni Izbornog zakona BiH, jer smatra da Parlamentarna skupština BiH ne može odlučivati o raspuštanju Narodne skupštine Srpske, nego samo organi Republike Srpske.

On je mišljenja da razloga za proteste u Republici Srpskoj ima, jer je "narod gladan, nema posla i perspektive".

"Srpski narod na proteste neće ići zato što ga neki stranac zove, nego će izaći zato što je gladan, što nema posla, što je suočen sa bijedom i što ima vlast koja nema odgovore na ta pitanja. Ne treba nam nikakav uvoz protesta", rekao je Ivanić.

On je dodao da ne treba zloupotrebljavati nezadovoljstvo srpskog naroda očekujući da će biti nekih ustavnih promjena, jer njih, kako tvrdi, neće biti.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da lideri SDP-a, SDA i SBB-a Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić treba da kažu da li garantuju bezbjednost predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.
"Krajnje je vrijeme da tri lidera, koja očito dominantno mogu da utiču na ambijent u Sarajevu, kažu da li oni garantuju bezbjednost, jer to više niko drugi ne može reći. To moraju da kažu sva trojica", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon vanredne sjednice Predsjedništva PDP-a.

Ivanić ističe da ne bi više potcjenjivao pitanje bezbjednosti predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u Sarajevu, jer se sada ušlo u političku bitku u kojoj i bezbjednost može da bude instrument političke borbe.

"Veoma sam zabrinut kada profesionalac, poput direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, koji je imao hrabrosti da prilikom prošlih protesta u Sarajevu kaže da garantuje bezbjednost, sada izjavljuje da više ne može da garantuje bezbjednost", naglasio je Ivanić.

On smatra da je zahtjev SDA za smjenu Radončića sa mjesta ministra bezbjednosti BiH pitanje odnosa između SDA, SDP-a i SBB-a. "Unutar Bošnjaka traje bitka ko je lider", tvrdi Ivanić.

Ivanić smatra da će posjete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea BiH biti zloupotrebljene od dijela političkih lidera koji će reći da su oni dobri, ali da ne valja sistem i da ga stranci moraju promijeniti.

(MONDO/Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE