• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Institucije Srpske rade neometano

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da institucije RS rade neometano, te ocijenio da su protesti u FBiH veoma rano prerasli u političke.

"Najviše se tim temama bave bošnjačke političke partije. Dio posmatrača želi proteste pripisati cijeloj BiH kako bi u drugoj fazi došlo do reforme ukupnog sistema u BiH, kao i reforme policije", rekao je Dodik novinarima nakon radno-konsultativnog sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske povodom aktuelne političke situacije.

Dodik je konstatovao da su ljudi u Republici Srpskoj u potpunosti razumjeli političku poruku iz FBiH, te pozvao na ukupno jedinstvo u Srpskoj.

On je ocijenio da je posvađanost bošnjačkih političkih partija stvorila političke uslove za dešavanja u FBiH.

"Očigledno nefunkcionisanje policije u FBiH trebalo bi da pokaže njenu nesposobnost kako bi se pritisak ponovo vratio na reforme koje su ranije snažno odbijene sa dubokim uvjerenjem da više nikada ne mogu biti vraćene na političku i zakonodavnu scenu", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Srpske svakodnevno radi na rješavanju mnogih socijalnih izazova i onoga što bi trebalo da pomogne u sanaciji te situacije.

"Niko u Srpskoj, bez obzira koju dužnost obavljao, nije nesvjestan težine života u pojedinim socijalnim strukturama i obaveza je društva i institucija da rade na tim pitanjima. Međutim, ovdje se radi o političkoj dimenziji koja je bila usmjerena na destabilizaciju Srpske", istakao je Dodik.

On je naglasio da je na današnji sastanak pozvao sve predstavnike političkog života u Srpskoj, ali da se dio njih nije odazvao.

"Kada sam bio u opoziciji nisam oklijevao da se svaki put, kada sam bio pozvan od predsjednika Srpske, odazovem na sastanak, pa i u uslovima opšte političke konfrontacije, koja nije bila nimalo slabija od današnje", rekao je
Dodik, napominjući da iza svakog poziva predsjednika stoje ozbiljni razlozi.

On je naveo da je zbog jedinstva i očuvanja stabilnosti Srpske prihvatio sastanak u Beogradu sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

"Politika nije dnevni revolt, ni animozitet i isključivost. Politika je teška strateška procjena u teškim situacijama", dodao je Dodik.

Komentarišući pozive opozicije za prijevremenim izborima, predsjednik Republike Srpske je ponovio da je spreman podržati svaku odluku o izborima koju opozicija predloži u parlamentu Srpske.

"U tom pogledu smatrao sam da je neophodno obaviti politički dijalog i na ovakvom sastanku. Očigledno da su oni u najmanju ruku neoprezno iznijeli zahtjev s kojim sada ne znaju šta da rade", pojasnio je Dodik.

On smatra da je od strateške važnosti za Srpsku da period do izbora u oktobru ove godine prođe stabilno.

"Na tim izborima potrebno je pokazati da upravljamo situacijom i da su vlast i opozicija spremni da prave neutralni ambijent za njihovo održavanje i da ne budu puko sredstvo političke borbe za vlast. Ako bi se tako nešto uradilo, poslali bismo snažnu poruku da Srpska i njen narod samo na legitiman način želi da rješava probleme", istakao je Dodik.

Govoreći o situaciji na nivou BiH, Dodik je rekao da je nemoguće pristati na nove izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se taj proces centralizovao.

"Moguće je izmijeniti taj zakon na način da se predvide vanredni izbori, ali to mora da bude decentralizovana struktura kako bi svaki nivo vlasti mogao da odlučuje o održavanju izbora. Promjene ovog zakona moguće su kako bi se obezbijedila i nadležnost za provođenje izbora i, ako takve promjene budu moguće, participiraćemo u njima, ostalo nije moguće", precizirao je Dodik.

On je dodao da je više desetina milona maraka šteta na zapaljenim i oštećenim objekatima u Federaciji BiH, podsjetivši da dio tih objekata koriste i institucije BiH.

"Opredijeljeni smo da se onemogući bilo kakvo izdvajanje sredstava sa računa BiH za njihovo saniranje. Tražićemo da niko iz Srpske ne dozvoli da se izdvajaju zajednička sredstva za sanaciju štete koju su načinili demonstranti u Sarajevu", kategoričan je Dodik.

On je najavio da će u kontinuitetu biti održavani ovakvi sastanci i naglasio da stoji na raspolaganju za sastanak sa opozicijom.

"Spreman sam ne zbog toga što bi oni mogli imati kvalitetnu političku ideju, nego da pokažemo našu odgovornost za Republiku Srpsku. Nikakvo nasilje u Srpskoj neće biti dozvoljeno i tražiću da institucije Srpske preduzmu energične mjere policijskog karaktera prema svakom ko to pokuša", zaključio je Dodik.

Sastanku, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, te predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i lider Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić.

Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali lideri PDP-a, NDP-a i SDS-a.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE