• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Protesti i paljevine državni udar

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da protesti i paljevina institucija u FBiH predstavljaju državni udar.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da protesti i paljevina institucija u Federaciji BiH predstavljaju državni udar i da su sve to organizovale bošnjačke političke stranke, koje će "spletkarenje morati da riješe između sebe".

Čović je, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, Nacionalnog vijeća i Glavnog odbora stranke u Mostaru, naglasio je da je hrvatski narod u Mostaru i širom BiH prepoznao mogućnost da neko ciljano i organizovano želi napraviti probleme u mjestima gdje žive Hrvati.

Čović je rekao da je prepoznat scenario prema kome treba da budu ugašeni kantoni i BiH transformisana, što je, prema njegovim riječima, legitimno pravo nekoga, ali ne rušenjem i paljenjem.

On je istakao da su posljednji događaji motivisali stranku da se drugačije organizuje.

"Danas smo kao narod i kao stranka budniji nego ikada da zaštitimo svakog građanina BiH gdje mi djelujemo u bilo kojem segmentu vlasti u BiH. Vjerujemo da nakon takve organizacije, oni koji su rušili neće imati više priliku za takvo nešto", rekao je Čović.

On je dodao da ne vjeruje da će smjenom vlada nešto biti promijenjeno.

"Za nas je prioritet da se zaštite institucije BiH, putem institucija promijeni Ustav i stvori ambijent da možemo drugačije i racionalnije funkcionisati, ali i da se obezbijedi apsolutna ustavna ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda", rekao je Čović.

On je naglasio da neće dozvoliti da bude proveden scenario prema kome će jedan konstitutivni narod biti eliminisan iz političkog i svakog drugog života u BiH.

Kada je riječ o izborima, Čović je rekao da ne postoji institut vanrednih izbora, te da je siguran da će izbori biti održani u oktobru.

Odgovarajući na pitanje da li iza nereda stoji predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Čović je rekao da "apsolutno ne misli da je to uradio Radončić ili jedna osoba".

"Mislim da su to uradile političke stranke bošnjačkog naroda u vjeri da će kontrolisati cijeli proces. Bojim se da su izgubili taj koncept", rekao je Čović.

On nije htio da kaže da li će HDZ BiH podržati smjenu ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, koju je pokrenuo SDA, navodeći da će se HDZ BiH o tome izjasniti kada inicijativa stigne u parlament BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je vrijeme, kako neki govore, da HDZ BiH otvori priču o trećem entitetu, Čović je rekao da "ne treba dolivati ulje na vatru".

"Nama treba da sjednemo za sto i tražimo najbolje rješenje za evropsku BiH", rekao je Čović i dodao da dok ne bude riješeno hrvatsko pitanje, ne mogu biti riješeni ni privredni i socijalni problemi u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE