• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boračke kategorije biće stambeno zbrinute

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da će u ovoj godini biti završeno kompletno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija u Srpskoj.

"U budžetu Republike Srpske već je obezbijeđeno 10 miliona KM za te namjene, a odluku o kreditnom zaduženju od 25 miliona KM trebalo bi da donese Narodna skupština na redovnoj sjednici koja je zakazana za 25. februar", rekao je Tegeltija, koji je član Glavnog odbora SNSD-a, na konferenciji za novinare ove stranke u Banjaluci.

On je naglasio da bi 800 porodica trebalo da dobije stambene jedinice, a više od 1.000 novčanu pomoć za rješavanje stambenog pitanja.

Tegeltija je napomenuo da Vlada Srpske uredno izvršava sve obaveze prema boračkim kategorijama u Republici Srpskoj.

"U prošloj godini postignuta je puna saglasnost predstavnika svih boračkih kategorija i Vlade Srpske da se ide u kreditno zaduženje da bi se u jednoj godini završilo stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", pojasnio je Tegeltija.

On je podsjetio da je kompletnim programom stambenog zbirnjavanja od 2008. godine obuhvaćeno više od 5.600 porodica, te da je u ovoj godini boračka osnovica uvećana za pet odsto i da je prvi put isplaćena penzija sa uvećanim iznosom.

Tegeltija je istakao da je Vlada Srpske u protekloj sedmici sa socijalnim partnerima ragovarala o događajima u Federaciji BiH i šta je potrebno preduzeti da do njih ne dođe u Srpkoj.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske utvrdila set zakona kojima bi trebalo da bude poboljšan položaj u privredi i koje bi parlament Srpske trabalo da razmatra na sjednici 25. februara.

Prema njegovim riječima, utvrđeni su Prijedlog zakona o jedinstvenom sistemu multilateralne kompenzacije i cesije, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji javnog sektora, Prijedlog zakona o unutrašnjem dugu i Prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti.

"Prijedlogom zakona o jedinstvenom sistemu multilateralne kompenzacije i cesije želi se postići veći stepen likvidnosti privrede. Postignut je potpuni konsenzus sa poslovnom zajednicom o ovom zakonu", rekao je Tegeltija i dodao da bi se krajem aprila ili početkom maja mogla očekivati prva multilateralna kompenzacija u Srpskoj.

Ministar finansija Srpske istakao je da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju žele pojednostaviti procedure plaćanja za poslove obavljene sa inostranstvom.

"Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji javnog sektora, preciziraju se odredbe i definicije kome se dostavljaju izvještaji o reviziji javnog sektora. Postoji problem sertifikacije ljudi koji rade u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora. Mislim da ćemo o tome postići visok stepen saglasnosti", kaže Tegeltija.

On je naglasio da će se prvi put u zakonodavstvu Republike Srpske naći Prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti u kome su jasno definisani kriterijumi deficita i javnog duga.

"U ovom trenutku gotovo sve zemlje u Evropi imaju ovaj zakon. Zakon smo usaglašavali sa mnogim finansijskim institucijama i Međunarodnim monetaranim fondom, s ciljem omogućavanja potpunog stepena povjerenja u ono što se radi u javnim finansijama", pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da se zakonom definišu i procedure koje Vlada mora da provede ukoliko se naruše kriterijumi javnog duga i deficita.

"Zakonom je predviđeno uspostavljanje i posebne institucije - fiskalnog savjeta koji će činiti nezavisni stručnjaci koje imenuje parlament Srpske. Ovaj savjet će davati ocjene o kredibilitetu javnih finansija i politika koje predlaže Vlada i usvaja parlament", kaže Tegeltija.

On je napomenuo da je do kraja doveden i projekat finansiranja izgradnje četvrtog studentskog paviljona u Banjaluci.

"Sve procedure su završene, a očekuje se da rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić potpiše ugovor sa izvođačem radova. U ovom trenutku traje izgranja dva studentska doma na Palama da bi prvi put na jednom mjestu bilo smješteno 600 studenata", rekao je Tegeltija i dodao da bi radovi trebalo da budu gotovi do početka nove školske godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE