• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svoboda: BiH treba minimum konsenzusa

Član Evropskog parlamenta Hanes Svoboda izjavio je da u ovom trenutku potrebno da političari u BiH postignu minimum konsenzusa o budućnosti zemlje.

Uoči sutrašnjeg dolaska komesara za proširenje Štefana Filea u Sarajevo, Svoboda kaže da postoji veliki interes Evropske unije da se situacija u BiH pomakne sa mrtve tačke.

Svi žele, rekao je austrijski političar, da ovu situaciju sa demonstracijama iskoriste da uvjere lidere da je neophodno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje.

"BiH je potreban bazični dogovor, a ako političari sad nemaju volju da ga postignu, sumnjam da bi se to promijenilo vanrednim izborima. Krajnje je vrijeme da se postigne dogovor o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, i to je prioritet, a ne izbori", rekao je Svoboda za novoosnovanu novinsku agenciju u BiH Patria.

Upitan kako postići taj "minimum konsenzusa" kada predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik pri svakom pomjenu pregovora traži otcijepljenje od BiH, Svoboda kaže da Dodika treba pitati kako to misli da ostvari.

"Dodika treba pitati šta on ustvari planira da uradi sa Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svjetlo koje je dobio od Brisela i Vašingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio podršku", rekao je Svoboda zapitavši ko bi takvu Republike Srpsku priznao.

Možda neke udaljene zemlje, ali Dodik bi trebalo da se zapita i kakva je njegova budućnost sa takvom retorikom, naveo je on.

Svoboda misli da nisu tačne informacije da Evropska komisija, na zahtjev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjčke političare da prihvati treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH.

"Mislim da to nije tačno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva rješenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje rješenje za Federaciju BiH da bi ona bila funkcionalna i korisnija za građane", rekao je Svoboda, objavila je na svom portalu agencija Patrija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE