• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File sa liderima, tema i protesti?

U Sarajevu je u toku sastanak političara iz BiH sa Štefanom Fileom na kojem će biti riječi o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i protestima u FBiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje ništa od današnjeg sastanka u Sarajevu.

"Ne očekujem ništa, zato što sve što smo imali do sada je ništa, kao što je i ova zemlja ništa", rekao je Dodik prije početka sastanka.

On je pojasnio da je, naprosto, riječ o jednoj iluziji koja treba stalno da se brani neuspjelim sastancima i promocijom nekih domaćih snaga, ali najviše stranih.

"Ovim treba da se pokrije iluzija o tome da se nešto ozbiljno dešava, a u suštini je riječ o neozbiljnoj zemlji koja ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

On je ponovio da je Dejtonski mirovni sporazum bio devastiran naporima međunarodne zajednice, te da nikad nije uspostavljena zemlja koju ovaj mirovni sporazum predviđa i koja je bila jedino moguća.

Dodik je napomenuo da se sada fingira da je sve stvar dogovora domaćih političkih lidera u zemlji u kojoj su sve radili i modelirali stranci bez kojih se ništa nije moglo uraditi, i u društvenom i u ekonomskom smislu.

Lider SNSD-a je naglasio da on nije političar BiH, već političar iz Republike Srpske i da nikada neće prihvatiti da ga neko etiketira kao BiH političara, jer ga Bih ne zanima.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić takođe ne očekuje ništa novo od današnjeg sastanka sedam političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom.

"Nisam čuo da ima išta novo i pomjeranja u bilo kojim stavovima, a nisam informisan zašto je zakazan ovaj sastanak", rekao je Bosić.

On je dodao da nema elemenata da bude optimista pred ovaj sastanak.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija očekuje da evropski komesar za proširenje Štefan File na današnjem sastanku sa političkim liderima u BiH iznese konsolidovani prijedlog o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

"Očekujem da File čuje glas građana, da i on i ostali čelnici EU shvate da je ovo i njihov problem. Vrijeme je da se BiH da jedna nova nada od EU, jer očigledno ovaj pristup ne donosi rezultate", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu uoči sastanka.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da će danas na sastanku uglavnom biti riječi o načinima stabilizacije i smirivanja situacije nakon nereda koji su izbili u gradovima Federacije BiH tokom protesta 7. februara.

"Očekujem ozbiljan i efikasan sastanak. Ovo je situacija koja se može proširiti širom BiH", rekao je Izetbegović, te dodao da ne očekuje nikakav pomak u dogovoru o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić istakao je da nema informacije zbog čega je tačno zakazan današnji sastanak, niti elemenata da bude optimista.

"Vidjećemo šta je suština sastanka. Osim indirektnog izbora za članove Predsjedništva, nemam novih prijedloga", rekao je Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da se u odnosima između BiH i EU dolazi do novih istorijskih okolnosti.

"Situacija je neodrživa. Građani s pravom očekuju novi odnos, i nas i EU, prema njima. Mislim da tu poruku možemo danas uputiti", naglasio je Raguž.

Lider HDZ-a Dragan Čović nije dao izjavu novinarima prije sastanka, kao ni evropski komesar za proširenje Štefan File.

Na sastanaku političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom razgovaraće se o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i pogoršanoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji nakon nereda koji su izbili u Federaciji BiH 7. februara.

Sastanku prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, predsjednik SDS-a Mladen Bosić i zamjenik predsjednika SDS-a Pregrag Kovač, te predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović.

Na sastanku je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i funkcioner ove stranke Šefik DŽaferović.

Sastanku prisustvuje i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji.

Nakon sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će se obratiti komesar EU za proširenje Štefan File.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE