• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počele isplate za odlikovane borce

Počela je isplata naknade za odlikovane borce i članove porodica poginulih odlikovanih boraca Vojske RS.

Za tu namjenu je iz budžeta za prošlu godinu obezbijeđeno 2.874.877 KM, saopšteno je danas iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. Pravo na ovu novčanu naknadu koristi ukupno 15.360 korisnika.

Od toga je 2.605 odlikovanih boraca i 12.755 članova porodica poginulih odlikovanih boraca Vojske Republike Srpske. 

BANJALUKA: POVEĆAN BROJ KORISNIKA I OBIM PRAVA

Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Banjaluka pruža usluge za više od 40.000 korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a tokom 2013. godine riješeno je 8.695 predmeta i izdato 1.988 uvjerenja, navodi se u godišnjem izvještaju ovog odjeljenja.

Između ostalog, Odjeljenje je izradilo Pravilnik o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz gradskog budžeta korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata.

U izvještaju se navodi da je Pravilnikom proširen obim prava, te je, osim sufinansiranja troškova liječenja, predviđeno i sufinansiranje troškova sahrane, kao i nabavke udžbenika za djecu poginulih boraca.

Pravilnikom je proširen i broj korisnika prava na pomoć na koju sada, osim boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, imaju civilne žrtve rata i porodice umrlih vojnih invalida.

Prošle godine izrađen je i Pravilnik o kriterijumima sufinansiranja udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite grada Banjaluka.

Stupanjem na snagu ovih pravilnika u cijelosti su ispunjeni uslovi za dodjelu novčanih sredstava pojedincima, te za raspodjelu novca iz tekućih grantova, finansiranje aktivnosti boračkih organizacija i finansiranje projekata/programa boračkih organizacija. Na taj način pozitivno su riješena 964 zahtjeva pojedinaca podnesena za sufinansiranje troškova liječenja, 30 zahtjeva za sufinansiranje troškova sahrane i 369 zahtjeva za sufinansiranje nabavke udžbenika.

Dodjelom bespovratnih novčanih sredstava licima sa konačnih lista s ciljem rješavanja stambenog pitanja u 2013. godini stambeno pitanje riješilo je 17 porodica poginulih boraca i 10 ratnih vojnih invalida prve ili druge grupe sa stoodstotnim invaliditetom.

Odjeljenje je koordinisalo sve aktivnosti koje su programom potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida definisane kao obaveze grada Banjaluka, što se prvenstveno odnosi na izgradnju stambenih objekata Ada 1 i Ada 2 sa ukupno 142 stana, uz napomenu da izgradnju objekata finansira Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

U skladu sa javnim pozivom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Odjeljenje je prošle godine uputilo 39 ratnih vojnih invalida i 40 članova porodica poginulih boraca sa područja grada na banjsku rehabilitaciju u Banju Vrućica.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE