• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Bijeljini će đaci učiti na francuskom

Gimnazija "Filip Višnjić" u Bijeljini prva će u Republici Srpskoj od nove školske godine uvesti dvojezično odjeljenje na francuskom jeziku.

Ovo je najavila načelnica Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Mira Grbić.

Prema njenim riječima, ovaj projekat koji podržava Ambasada Francuske u BiH, podrazumijeva dvogodišnju pripremu učenika i nastavnika, a od trećeg razreda i slušanje dva predmeta na francuskom jeziku.

Na kraju školovanja učenici ovog odjeljenja stiču srednjoškolsku diplomu Republike Srpske i Francuske.

Grbićeva je u Bijeljini razgovarala o upisnoj politici u srednje škole sa predstavnicima gradske uprave, direktorima šest srednjih škola u gradu, kao i sa predstavnicima Regionalne privredne komore i Zanatsko-preduzetničke komore.

Nakon sastanka, ona je rekla da Bijeljina u narednoj godini upisuje u srednje škole 1.040 učenika, što je više nego u prethodnoj godini kada je osnovnu školu završila generacija sa 978 djece.

"Vlada nastoji da modernizuje nastavne planove i programe i da srednjoškolcima ponudi usmjerenja koja su potrebna na tržištu rada", naglasila je Grbićeva.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Bijeljini Slavko Bašić podsjetio je da najveće zanimanje u gradu već godinama vlada za upis u gimnaziju i za medicinska zanimanja, kao i zanimanja u oblasti saobraćaja i informacione tehnologije.

Prema njegovim riječima, tržištu rada nedostaju zanatska zanimanja, poput frizera, vodoinstalatera, bravara i varioca, za koja učenici nemaju interesa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE