• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CEN prezentovao netačne podatke?

Na prezentaciji projekta Centralne evidencije nestalih predstavljeni netačni podaci, tvrdi srpski član Kolegijuma direktora Inistituta za nestale.

"Šef Sektora CEN Šimun Novaković nije ovlaštena osoba koja će davati ta saopštenja i on dobro zna da je srpski član Kolegijuma direktora Instituta obustavio verifikaciju još u junu prošle godine, te da je ukupno verifikovano od 3.000 do 4.000 predmeta koji su bili u skladu sa zakonom", istakao je Milutin Mišić.

Mišić je pojasnio da je od ranije postojao određeni broj verifikovanih nestalih, ali sa nepotpunim podacima, što se, kako kaže, ne bi trebalo smatrati verifikovanim identifikovanim DNK nalazom.

"Ti se ne mogu smatrati verifikovanim i proizvoljna je procjena o 15.000. To je potpuno netačna cifra i to nisu verifikovani, već samo pripremljeni za verifikaciju", istakao je Mišić.

On je naglasio da tokom današnje prezentacije nije prihvaćena nikakva brojka, već je bilo riječi samo o pripremi predmeta za verifikaciju.

"Nije mi jasno da je Upravni odbor Instituta za nestale prihvatio informaciju o broju verifikovanih. Netačno je da je uopšte Upravni odbor prihvatio informaciju o broju verifikovanih, nego o broju pripremljenih predmeta za verifikaciju", dodao je Mišić.

On smatra da iza pogrešnog predstavljanja informacija "stoji kampanja da se Srbima nametne verifikovani CEN".

"Pokušava se Srbima nametnuti CEN. U svakom slučaju CEN-a nema bez konsenzusa, a za tih 15.000 ne postoji konsenzus i oni to dobro znaju i Upravni odbor je, takođe, upoznat da srpski član Kolegijuma nije povukao nalog da nema verifikacije dok god se proces verifikacije ne vrati u zakonske okvire", istakao je Mišić.

Rezultati CEN projekta predstavljeni su danas članovima Upravnog odbora Instituta za nestale BiH, Kolegijumu direktora, predstavnicima Nadzornog odbora i Savjetodavnog odbora Instituta, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH i predstavnicima Ambasade Velike Britanije.

Riječ je o projektu koji je implementirala Međunarodna komisija za nestale /ICMP/ uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Na ovoj prezentaciji šef Sektora CEN-a Šimun Novaković naveo je da je do sada verifikovano 15.100 nestalih, što predstavalja 45 odsto od ukupnog broja registrovanih nestalih u Centralnoj evidenciji nestalih, dok su ostali predmeti, zahvaljujući ovom projektu, pripremljeni za proces verifikacije.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE