• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod istragom direktor agencije Sipa

Tužilaštvo BiH naredilo provođenje istrage protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Gorana Zupca zbog nesavjesnog rada u službi.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je naveo da je Zubac osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH provodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom.

Sipa je juče saopštila da je, prema važećoj zakonskoj regulativi, obezbjeđivanje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, odnosno Policije Brčko distrikta.

Kada je riječ o nedavnim protestima građana na širem području FBiH, kao i obezbjeđivanju zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Predsjedništva BiH, predsjednik FBiH i dva potpredsjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (članovi Predsjedništva BiH), odnosno Federalne uprave policije (predsjednik i potpredsjednici FBiH), koji su dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju.

"Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Federalna uprava policije dan prije protesta, 6. februara, formirala krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni MUP i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme protesta, te počinjenje materijalne štete", ističe se u saopštenju Sipe.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE