• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni mirni protesti građana u Sarajevu

Mirni protesti građana Sarajeva završeni su danas oko 17 sati.

Oko stotinjak demonstranata tokom dana je blokiralo raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, te različitim transparentima i puhanjem u pištaljke iskazivali nezadovoljstvo sveopštim stanjem u državi.

Protestima, juče najavljenim kao masovni, nije se odazvao toliki broj ljudi.

U prvom dijelu protesta jedna grupa građana je prešla na raskrnicu kod Skenderije i tu blokirala saobraćaj, ali su se ubrzo ponovo vratili kod Higijenskog zavoda, te trasa Obala Kulina bana nije bila dugo blokirana. Na kraju, nešto prije 17 sati, na raskrsnici kod Higijenskog zavoda ostalo je svega desetak upornih građana, zbog kojih je saobraćaj i dalje bio blokiran.

Zanimljivost današnjih protesta je da se građanima kratko pridružio poznati glumac Rade Šerbedžija, dajući podršku za sve navedene zahtjeve. Njegov dolazak na protest propraćen je aplauzom građana i skandiranjem: "Na muci se poznaju junaci".

Šerbedžija je objasnio da sutra u Zenici prima nagradu, ali da je odlučio da doputuje dan ranije kako bi podržao demonstracije u Sarajevu.

"Ponukan time što su u pitanju obespravljeni ljudi koji nemaju osnovne uslove za život, došao sam ovdje da im pružim podršku", rekao je Šerbedžija, prenio je sarajevski "Dnevni avaz".

Zenica

U Zenici se na današnjim protestima okupilo više od 500 građana, koji su prošetali kroz centar grada do zgrade opštine Zenica i Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Mirnom protestnom okupljanju pridružio se i veći broj radnika s porodicama.

Predstavnici Plenuma građana Zenice ranije su članovima Kolegijuma Skupštine ZDK-a dostavili svoje zahtjeve, a sa posljednjeg sastanka uputili su kantonalnoj vladi zahtjev za hitnu isplatu budžetskih sredstava namijenjenih za pojedine socijalne grupe, među kojima su civilne žrtave rata, demobilisani boraci i invalidi, kojima se duguju naknade još od prije tri godine.

U Plenumu građana Zenice puno očekuju od naredne sjednice Skupštine ZDK, koja će biti održana u utorak, 25. februara.

Mostar

I nekolicina građana Mostara danas je protestovala na Španskom trgu, tražeći od kantonalnih vlasti da ispune njihove zahtjeve, koji se prvenstveno odnose na usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, te ukidanje paušala i beneficija političarima.

Protesti, koji su danas prošli bez incidenata, ponovo su najavljeni i za sutra.

(Agencije/MONDO, foto Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE