• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Završen protest "Švicaraca"

Završeni protesti ispred Agencije za bankarstvo FBiH, a novi su najavljeni za sedam dana

Završeni su protesti ispred Agencije za bankarstvo FBiH. Predstavnici udruženja "Švicarac BiH" su na višesatnom sastanku sa Upravom Agencije iznijeli svoje zahtjeve i ostavljen je rok od sedam dana da se Uprava o njima izjasni.

U Agenciji su se pravdali time da nisu bili upoznati sa svim zahtjevima članova udruženja te da nisu nadležni za nadzor banaka. Demonstranti su se razišli nakon sastanka uz poruku da će za sedam dana biti na istom mjestu, prenosi "Dnevni Avaz"

Novinarima je danas bilo zabranjeno prisustvo na sastanku.

Na protestima je došlo i do fizičkog obračuna između predsjednika udruženja "Švicarac BiH", Kemala Durakovića i zaštitara Agencije koji su naoružani.

Durakovića nisu napali samo zaštitari, već i dva uposlenika Agencije za bankarstvo, nakon čega su reagovale specijalne jedinice MUP-a KS, piše Avaz.

Duraković kaže kako je samo želio razgovarati sa članovima Uprave, u čemu su ga spriječili naoružani zaštitari, nanijevši mu povrede u predjelu vrata.

Demonstranti su pokušali i da na silu uđu u zgradu Agencije.

Predstavnici udruženja "Švicarac", između ostalog, traže smjenu direktora agencije Zlatka Barša i njegovih najbližih saradnika te dosljednu primjenu zakona koji regulisu oblast bankarstva, odnosno kredita.

"Tražimo da se poštuju zakoni FBiH koji su bili na snazi od 2006. do 2008. godine, u vrijeme podizanja kredita kao i zakoni koji su sada na snazi. Ne tražimo milostinju, ali ne dozvoljavamo ni da nas bilo ko pljačka. Spremni smo vratiti kredite koje smo dobili. Konkretno u mom slučaju, podigao sam 500.000 KM. Prvobitno je trebalo da vratim 680.000, a oni mi sada traze više od milion KM", kazao je predsjednik Udruženja Kemal Duraković.

(MONDO, Foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE