• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena Mapa procesuiranih zločina

Misija OEBS-a u BiH je predstavila Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH.

Misija OEBS-a u BiH danas je predstavila Mapu procesuiranih ratnih zločina u BiH, jedinstvenu "internet-alatku" čiji je cilj unapređenje pristupa javnosti informacijama o predmetima ratnih zločina širom BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton rekao je novinarima da Mapa sadrži konsolidovane informacije predmeta ratnih zločina koji su procesuirani u prethodnih 10 godina.

On je naveo da je od 2003. godine okončano više od 240 predmeta ratnih zločina, a da još treba riješiti oko 1.200 predmeta.

"Uz pomoć Mape povećava se transparentnost procesuiranja ratnih zločina, što utiče na poboljšanje povjerenja javnosti. Ona nam služi kao pomoć u monitoringu provođenja Strategije BiH za procesuiranje ratnih zločina, a biće od pomoći i kada se počnemo baviti nezavršenim predmetima", rekao je Barton.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso istakla je da Sud BiH, u skladu sa Strategijom, redovno ažurira centralizovanu evidenciju o broju potvrđenih optužnica, izrečenih prvostepenih i pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina od 1. marta 2003. godine.

"Mapa procesuiranih ratnih zločina, koju je razvila misija OEBS-a u BiH, pruža široj javnosti mogućnost da se uvjeri koliko je do sada urađeno na polju rješavanja predmeta ratnih zločina. Ova mapa će na jednostavan način otvoriti put ne samo sudijama i tužiocima, već svakom građaninu BiH, da u svakom trenutku dobije podatke o završenim predmetima prema mjestu gdje su počinjeni zločini, kao i da bude upoznat o rezultatima rada svih pravosudnih institucija u ovoj oblasti", naglasila je Kreso.

Prema njenim riječima, ova mapa je "argument koji obesnažuje tvrdnje nekih da se procesuira samo jedan narod", te dodala da mapa pokazuje teritorije koje su već obuhvaćene određenim pravosnažnim odlukama.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilaškog savjeta BiH Milorad Novković istakao je da rad svih pravosudnih institucija treba da obilježava efikasnost i transparentnost u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

"Mapa procesuiranih ratnih zločina je koristan alat dostupan široj javnosti. Ovaj projekat doprinijeće većoj transparentnosti sistemu procesuiranja ratnih zločina. Procesuiranje ovih zločina nije lak posao, ali pravosuđe BiH nastoji adekvatno odgovoriti na ovaj težak zadatak. Zbog toga ne treba dovoditi u pitanje objektivnost pravosudnih organa BiH", istakao je Novković.

Interaktivna mapa, koja je danas predstavljena u Sarajevu, rezultat je napora Misije OEBS da se pozabavi problemom nedostatka informacija dostupnih javnosti i unaprijedi razumijevanje građana o procesuiranju ratnih zločina, kao i da promoviše transparentnost u radu pravosuđa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE