• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Branim i čuvam interese Srpske

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović istakao je danas da u Predsjedništvu BiH brani i čuva interese Srpske.

Reagujući na tvrdnju šefa Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukote Govedarice da ima pasivan odnos u Predsjedništvu BiH, Radmanović je na posebnoj sjednici Narode skupštine rekao da mu je žao što se u parlamentu iznose neistine, ne koriste činjenice i što se o spoljnoj politici raspravlja neargumentovano.

"SDS je glasao za imenovanje Zlatka Lagumdžije za ministra inostranih poslova BiH. Neću braniti Lagumdžiju, čiju sam ostavku tražio, ali zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić je reagovala u svim slučajevima i njenim vrijednim radom smo došli do toga da se u Ministarstvu inostranih poslova BiH poštuje nacionalna struktura", rekao je Radmanović.

Na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave Radmanovića, prema kojoj je odluka Predsjedništva BiH o opozivu sa dužnosti generalnog konzula BiH u SAD Brane Pećanca destruktivna po vitalni interes Srpske, Radmanović je ocijenio da su najbolji ambasadori BiH oni iz Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu Srpske Željko Mirjanić istakao je da se danas mora poslati snažna poruka da se štiti ravnopravnost naroda i entiteta u BiH.

"Republika Srpska danas brani svoju ravnopravnost. Generalni konzul BiH u SAD Brane Pećanac nije povrijedio Ustav i zakone BiH", naglasio je Mirjanić.

On je ocijenio da je Republika Srpska u BiH ugrožena i da će tako biti sve dok postoji politika koja BiH vidi kao unitarnu zemlju.

Mirjanić je naglasio da su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić povrijedili vitalne interese BiH.

"U Ustavu BiH se navodi da se garantuje nacionalna i vjerska ravnopravnost, kao i sloboda misli. Ako Pećanac kaže iz kog je naroda i kojoj republici pripada, onda oni koji to ospravaju, zapravo osporavaju BiH i to je činjenica", naveo je Mirjanić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže da će ova stranka podržati Radmanovićev zahtjev za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se u Predsjedništvu BiH sve odluke moraju donostiti konsenzusom.

"Neosnovanom i neargumentovanom odlukom dva člana Predsjedništva BiH ugrožena je funkcionalnost BiH i dovodi se u pitanje ravnopravnost svih građana. Bojim se da se želi zastrašiti srpski kadar u institucijama na nivou BiH", kaže Govedarica.

Govedarica tvrdi da je Radmanović pasivan u Predsjedištvu BiH i da Ana Trišić-Babić nikada nije Lagumdžiju kritikovala, osudila i pozvala na odgovornost.

Šef Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske Zoran Đerić rekao je da će ova stranka podržati Radmanovićev zahtjev, jer govor Pećanca ne vriđena nikoga u BiH.

"Zašto je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH kada je riječ o Brani Pećancu? Zašto takvih sjednica nije bilo kada su dočekivani osumnjičeni za ratne zločine Jovan Divjak i Naser Orić?", upitao je Đerić.

On je predložio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH treba da nađu način da svake godine obilježavaju 9. januar – Dan Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDP-SDA u parlamentu Srpske Amir Zahirović tvrdi da se Pećanac ponašao suprotno procedurama MIP-a i na svoju ruku.

(Srna. foto: Vijesti-x)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE