• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sava prijeti plavljenjem

Vodostaj rijeke Save kod Srpca jutros iznosio 848 centimetara, što je samo 12 centimetara ispod nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

Civilna zaštita u opštini Srbac prati nivo rijeke Save koja se izlila u nebranjeni priobalni dio u dužini od oko 40 kilometara, a za sada nema opasnosti od poplave za objekte u zaštićenom području iza nasipa, potvrdio je načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Borivoje Vrsajković.

Vrsajković je rekao da je vodostaj rijeke Save kod Srpca jutros iznosio 848 centimetara, što je samo 12 centimetara ispod nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava ili 92 centimetra kada se proglašava uvođenje vanrednih mjera odbrane od poplava u ovoj opštini.

"S obzirom da su u susjednoj opštini Gradiška juče proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, danas smo obišli priobalno područje na desnoj obali Save, da bi procijenili stanje ugroženosti opštine", dodao je Vrsajković.

Prema njegovim riječima, u naselju Bajinci voda je blokirala tri kuće, pa se tim domaćinstvima trebaju dovesti voda za piće i životne namirnice.

Vrsajković je naveo da je od Srpca prema Kobašu, u dužini oko 40 kilometara, Sava poplavila oko 400 hektara oranica i drugih površina, nekoliko šljunkara, i stigla blizu prvih kuća u selu Srbac.

On je ocijenio da za sada nema opasnosti po objekte i imovinu koja se nalazi u zaštićenom području iza savsko-vrbaskog nasipa, navodeći da se domaćinstva u nezaštićenom pojasu skoro svake godine suočavaju sa poplavama.

Ljubomir Kosić iz naselja Bajinci kaže da su poplave sastavni dio života u tom selu. "Do sada sam u više navrata morao da mijenjam podove i namještaj u kući, a to su bili slučajevi kada nas poplave iznenade pa nemam vremena da kućni namještaj podižem na betonske i drvene podmetače. To je sastavni dio života u srbačkom selu Bajinci, u kojem su svi opremljeni čizmama i čamcima za spašavanje ljudi i stoke i najpotrebnije imovine", dodao je Kosić.

Bajinčane više brine vodostaj Vrbasa, jer ukoliko, zbog visine nivoa Save, ne može da se ulije u ovu veliku rijeku, dolazi do izlivanja iz korita na širem području sela Bajinci, Prebljezi, Glamočani, Lilić i Kukulje.

Gradiška


Desetak kuća u mjesnoj zajednici Orubice, kod Gradiške, odsječeno je od ostatka opštine zbog izlivanja rijeke Save.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Save u Gradišci porastao je za 30 centimetara, i danas je dostigao nivo od 768 centimetara, zbog čega su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave.

Boško Pucar, načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Gradišci, kazao je da je voda ušla u nebranjeno područje u Orubici, gdje je odsječeno desetak kuća.

"U stalnom smo kontaktu sa stanovnicima Orubice, ekipe Civilne zaštite su na terenu i nema mjesta panici", rekao je Pucar.

Mještane naselja pored Save brine to što na odbrambenom nasipu postoje klizišta, koja uprkos prošlogodišnjim obećanjima nisu sanirana.
Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, naveo je da zasad nema ugroženih domaćinstava niti putnih komunikacija.

"Vanredna odbrana od poplava uvodi se na 800 centimetara", rekao je Doder, te dodao da ne vjeruje da će biti proglašeno vanredno stanje, jer se situacija u gornjem toku Save smiruje, a nove padavine nisu najavljene.

Kozarska Dubica


Na području opštine Kozarska Dubica juče su provođene vanredne mjere Civilne zaštite radi kontinuiranog praćenja vodozaštitnih objekata na Savi.

"Vodostaj Save na području te opštine u porastu je u rejonu naseljenog mjesta Donja Gradina", potvrdio je Đuro Trubarac, šef opštinske Civilne zaštite

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite su na terenu, gdje se kontinuirano prati stanje vodozaštitnih objekata, odnosno kanala i pumpi, te da zasad nema ugroženih domaćinstava i putnih komunikacija. Kako je kazao, u porastu je i vodostaj Une u Kozarskoj Dubici, koja je juče iznosila 263 centimetra.

(MONDO/Agencije, foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE