• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici SBB-a napustili sjednicu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prekinuta 6. februara, nastavljena je danas u Sarajevu.

Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) napustili su današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH), jer nije izglasan prijedlog njihovog Kluba poslanika da se u dnevni red uvrsti smjena Vlade FBiH.

Jedina tačka u prijedlogu dnevnog reda je informacija o stanju bezbjednosti na području FBiH, sa posebnim osvrtom na proteste građana u periodu od 5. do 20. februara.

Šef kluba poslanika SBB-a Mirsad Đonlagić predložio je da se dnevni red prije predviđene tačke dopuni sa dodatne dvije tačke. Prva je ispunjavanje uslova kojeg su postavili demonstranti - podnošenje neopozive ostavke kompletne federalne Vlade, a druga - amnestija svih učesnika protesta.

Đonlagić je pojasnio da je SBB tražio da predsjednik FBiH Živko Budimir, s obzirom da je od daljeg izdržavanja kazne oslobodio izuzetno veliki broj osuđenika, amnestira sve učesnike demonstracija, osim nekoliko pojedinaca za koje se dokaže da su uništavali i palili imovinu.

Većina poslanika bila je protiv tog prijedloga, nakon čega su poslanici SBB-a napustili sjednicu.

Današnjoj sjednici prisustvuju i federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, direktor FUP-a Dragan Lukač, potpredsjednici federalne Vlade Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, te određeni broj federalnih ministara.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Almir Džuvo i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odmah po okončanju tačke dnevnog reda poslanička pitanja i odgovori, bez obraćanja poslanicima.

Džuvo je prije početka sjednice rekao da niko nije mogao da predvidi neviđeno nasilje koje je ispoljeno tokom protesta u većim gradovima u Federaciji BiH.

Sjednica je nastavljena na tački dnevnog reda na kojoj je prošli put prekinuta, a to su poslanička pitanja i odgovori.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakonski prijedlog nije podržala Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost, jer su protiv glasali predstavnici Republike Srpske Dušanka Majkić i Staša Košarac.

Neslaganje sa predloženim zakonom, čije je usvajanje međunarodna obaveza BiH, iskazala je i Vlada Republike Srpske, o čemu je obavijestila Savjet ministara BiH kao predlagača zakona.

Klubovi poslanika SDA i SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su pokrenuli odvojene inicijative za smanjenje primanja poslanicima i delegatima u parlamentu BiH. 

U ime Kluba poslanika SDA, Šemsudin Mehmedović predstavio je inicijativu da Komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa zahtjevima građana, ali i ranijim inicijativama nekih poslanika, odmah smanji plate i sve privilegije poslanicima i delegatima. 

Klub poslanika SDA pozvao je Komisiju za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH da bez odgađanja analizira bezbjednosnu situaciju i ponašanje agencija za provođenje zakona u proteklim događajima i zatraži mjere odgovornosti. 

Mehmedović je podsjetio da je Klub poslanika SDA 13. februara pokrenuo inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH smjenom ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića. 

U ime Kluba poslanika SDP-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović zatražio je od Komisije za administrativne poslove da hitno donese potrebne akte kojima se ukidaju paušali svim profesionalnim poslanicima i delegatima. 

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, kojima se ovaj zakon usklađuje sa propisima EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE