• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti podijelili domaće političare

Protesti u nekoliko gradova Federacije BiH održani su i danas, bez incidenata.

Nezadovoljni građani Sarajeva, koji su i danas protestovali na ulici ispred zgrade Predsjedništva BiH i na raskrsnici kod Higijenskog zavoda, mirno su se razišli, nakon čega je normalizovano odvijanje saobraćaja.

Na današnjim protestima okupilo se skoro 200 nezaposlenih, bivših radnika i demobilisanih boraca koji su ostali bez posla zbog privatizacije. Dio demonstranata prisustvovao je Plenumu građana u Domu mladih na Skenderiji, koji je počeo u 17.30 časova.

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je juče zahtjev Plenuma građana Sarajeva za formiranjem ekspertske vlade Kantona i pozvala klubove poslanika da u roku od sedam dana dostave prijedloge kandidata za premijera.

Skupština je pozvala sve ministre i poslanike u Kantonu Sarajevo da se odreknu korištenja naknade nakon prestanka javne funkcije, takozvanog "bijelog hljeba".

Skupština Kantona Sarajevo pozvala je poslanike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama javnih ustanova da odmah podnesu ostavke.

Istovremeno, zasjedao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrajući trošenje budžetskih sredstava na plate i privilegije funkcionera, ali su se dvije bošnjačke stranke razišle u stavovima koji se tiču višenedjeljnih demonstracija.

Tako su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, čiji je lider ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, napustili sjednicu jer nije usvojen njihov zahtjev za dopunu dnevnog reda prijedlogom da federalna vlada da ostavku, što traže i demonstranti, kao i da predsjednik FBiH Živko Budimir amnestira protestante, izuzev onih za koje se utvrdi da su lično rušili i palili imovinu.

S druge strane, Stranka demokratske akcije, u okviru poslaničkih pitanja, predložila je, između ostalog, smjenu Radončića.

Konferenciju za štampu održao je i Centar civilnih inicijativa koji je , prezentirajući godišnji monitoring izvještaj koji se odnosi na rad Parlamenta i Vlade Federacije BiH, istakao da su se predstavnici vlasti u 2013. uglavnom bavili sami sobom, a da su građani potpuno zanemareni.

"Politički obračuni i stranačka nadmudrivanja preuzeli su primat u prioritetima institucija zakonodavne i izvršne vlasti FBiH u 2013. godini, umjesto da prioritet bude rješavanje nagomilanih problema građana", saopštila je ova organizacija.

Više od 500 građana Zenice okupilo se i danas ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kojoj su, simbolično poklonili pocijepane cipele i bijeli hleb.

Demonstranti kažu da će istrajati u zahtjevima dok kantonalna vlada ne podnese ostavku i dok se ne ukinu funkcionerske privilegije među kojima je i "bijeli hljeb"- primanja nakon isteka mandata. Zeničani su političarima poručili i da ih "bijeli hljeb čeka u KPD Zenica".

Istovremeno, zasjedala je i kantonalna Skupština razmatrajući zahtjeve plenuma građana među kojima je i ostavka vlade.

U organizaciji neformalne grupe građana "Srebrenik je naš", i u tom gradu su održani mirni protesti na kojima se okupilo nekoliko stotina građana.

Fadil Duranović, predstavnik te grupe, kaže da je Opštinsko veće ispunilo njihove zahtjeve koji se odnose na smanjenje odborničkih paušala, naknada članova upravnih i nadzornih odbora..., a i dalje se traže smjene opštinskih funkcionera i revizija zapošljavanja u državnim organima i javnim preduzećima.

I Tešanj je dobio svoj Plenum građana čiji predstavnici kažu da nisu zadovoljni odgovorima opštinskih vlasti na njihove socijalne zahtjeve pa zahtijevaju i dalje smjenu čelnika Tešnja i ne isključuju nove demonstracije.

U Tuzli je već potpuno proteste zamijenio rad plenuma građana, pa je tako pravni tim danas predao zahtjeve kantonalnom Tužilaštvu i Agenciji za privatizaciju, koji se tiču procesuiranja odgovornih za loše privatizacije, objavili su lokalni mediji.

(MONDO/Agencije, Foto: Almir Ražić/Fena/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE