• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurteš: Demonstracije nisu bile spontane

Demonstracije u FBiH nisu bile spontane već planski pripremljene, izjavio ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš

Tokom protesta građana Sarajeva 7. februara ispoljen je nedopustivo visok stepen nasilja, koje je karakterizovala izuzetna agresivnost određenog broja demonstranata prema pripadnicima policije i institucijama, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš.

Govoreći na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Kurteš je rekao da sinhronizovanost napada u više gradova ukazuje na činjenicu da demonstracije u nasilnom dijelu nisu bile spontane, već planski pripremljene.

"To mora biti predmet analize čiji rezultat trebaju biti činjenice koje će istražni organi utvrditi, a organizatore nasilnog dijela sankcionisati", poručio je Kurteš.

On je rekao da se opravdanje za nasilje tokom demonstracija sada traži javno, dodavši da se tom dijelu želi dati legitimitet, a najčešće se ističe očaj i nezadovoljstvo onih koji su činili nasilje izrevoltirani navodnom brutalnošću policije, prenose federalni mediji.

"Legitimitet svega što je učinjeno pokušava se opravdati tvrdnjom da je paljenje bio jedini način da se protesti učine vidljivim. Prvi dan nakon protesta ultimativno je traženo puštanje svih lica, a potom da predstavnici neformalnih grupa moraju biti uključeni u istrage, uključujući i postupke procesuiranja onih za koje se sumnja da su počinili veoma teška krivična djela", rekao je Kurteš.

On je ocijenio da organizaciona struktura policijskih snaga u FBiH nije funkcionalna i da ne odgovara evropskim standardima policijskih organizovanja.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač rekao je da je informacija o stanju bezbjednosti koju su poslanici u Parlamentu dobili presjek događanja sa statističkim i drugim podacima, koji govore o toku proteklih događaja.

On je dodao da zakoni u FBiH ne regulišu u bilo kojem smislu ovakve situacije, krizne i vanredna stanja.

Lukač je naveo da je na demonstracijama 7. februara u više gradova u BiH učestvovalo 19.350 osoba, dok je na demosntracijama od 5. do 20. februara ukupno učestvovalo 42.442 ljudi.

On je dodao i da je tokom protesta 7. februara povrijeđeno 208 građana i 283 policijska službenika, te da je pričinjena velika materijalna šteta.

Prema njegovim riječima, FUP je zajedno sa Tužilaštvom BiH izvršio uviđaj u zgradi Predsjedništva BiH, te je Tužilaštvu podnio izvještaj protiv više lica za krivično djelo terorizma u vezi sa krivičnim djelom napada na ustavni poredak.

"Protesti građana na području FBiH mogu se očekivati i u narednom periodu", poručio je direktor FUP-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE