• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprava o inicijativi SDP-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o inicijativi poslanika Kluba SDP BiH.

SDP je pokrenuo inicijativu da ovaj dom formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Milorad Živković rekao je tokom rasprave da se visina primanja parlamentaraca treba isključivo uređivati kroz izmjene zakona o platama u institucijama BiH i izmjene Ustava BiH.

"Mjere u vezi sa pitanjem primanja treba utvrditi sa Savjetom ministara BiH. Imate li snage da otvorite tu priču?", upitao je Živković.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da parlament BiH nema snagu da ozbiljno razgovara o izmjenama primanjima poslanika i funkcionera u institucijama BiH.

"Jesmo li spremni za sistemske mjere? Savjet ministara BiH do sada nije progovorio ni riječ o tome", konstatovala je Majkićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Mladen Bosić smatra da je za ovu situaciju kriv parlament, jer donosi zakone u kojim treba da poreda sve plate na nivou institucija BiH.

"Savjet ministara treba da predloži zakon na nivou BiH, ali da li za to postoji volja? Izlaz jeste da, umjesto ove demagoške inicijative, SDP uloži prijedlog izmjena zakona o platama", istakao je Bosić.

Boško Tomić iz SNSD-a smatra da je inicijativa SDP-a čist "populistički potez" i "dodvoravanje biračima" koje će biti korišteno isključivo za predizborne kampanje političkih stranaka.

Salko Sokolović iz SDA rekao je da će Klub SDA podržati formiranje privremene komisije.

"Ako komisija utvrdi da su velika primanja i privilegije, treba ih onda ograničiti, ali inicijativu treba pošteno provesti u djelo", naglasio je Sokolović.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić napomenuo je da ovaj saziv parlamenta BiH ima pet mjeseci efektivnog rada do kraja mandata, zbog čega je ovaj posao uzaludan, te sugerisao da sada prioritetno treba razmatrati narušeno bezbjednosno stanje.

"Imam privilegiju, jer učestvujem u donošenju odluka. To mi je jedina privilegija", rekao je Jovičić.

Poslanik SNSD-a Saša Bursać rekao je da se kao poslanik u Predstavničkom domu ne osjeća privilegovanim ni na koji način i da zato neće podržati inicijativu SDP-a.

Emir Kabil iz SBB-a rekao je da ova inicijativa "katastrofalan politički spin" koji nije iskren i pošten i koji dolazi nakon ostavki nekoliko kantonalnih vlada u FBiH, od onih stranaka u vlasti "koji žele da isprave ono što su zabrljali".

Poslanik SDP-a Anto Domazet negirao je da je riječ o "političkom spinu" i naveo da je inicijativa sačinjena krajem prošle godine.

"Pozivam sve da se zajednički stvori platforma na osnovu koje bi se mogla urediti društveno odgovornija primanja poslanika u parlamentu BiH", rekao je Domazet.

Šefik DŽaferović iz SDA smatra da u ovom procesu treba krenuti od članova Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma, kao onih koje narod bira direktno.

Drago Kalabić iz SNSD-a smatra da je parlament BiH talac neriješenih političkih odnosa u BiH, podsjetivši da do sada nije predložen nijedan zakon koji će ograničiti primanja zaposlenih u institucijama BiH.

Obavljena je rasprava o svim tačkama dnevnog reda, a glasanje je zakazano za 16.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE