• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod vodom 500 hektara

Vodostaj Save kod Srpca dostigao 875 centimetara. Od Srpca prema Kobašu poplavljeno više od 500 hektara oranica

Za posljednja 24 časa vodostaj Save kod Srpca porastao je za novih 27 centimetara i dostigao 875 centimetara, čime su stvoreni uslovi za uvođenje redovnih mjera od poplava.

Vanredne mjere uvode se kada nivo Save poraste na 940 centimetara. O stanju na poplavljenom području opštine Srbac obaviještena je javna ustanova "Vode" Srpske, koja je ovlašćena da rukovodi odbranom od poplava u slivu rijeke Save, a to znači da se redovno obavlja kontrola agregata u crpnim stanicama i kontrola odbrambenog nasipa koji je pre 60 godina izgrađen na desnoj obali Save.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković sa svojim saradnicima redovno obilazi poplavljeno područje i po potrebi naređuje evakuaciju i druge mjere pomoći ugroženom stanovništvu.

"U naselju Bajinci voda je blokirala stambene objekte Brace Tomića, Ljubomira Kosića, Drage Kojadinovića i Marije Zec kojima se dotura voda za piće i druge potrepštine. Od Srpca prema Kobašu, u dužini od oko 40 kilometara Sava je poplavila više od 500 hektara oranica i drugih površina, nekoliko šljunkara i stigla blizu prvih kuća u selu Srpcu", rekao je za "Večernje novosti" načelnik Štaba CZ Borivoje Vrsajković i dodao da je u Kobašu poplavljena farma Džemila Kapidžića iz koje je evakuisano 11 tovnih junadi.

Po riječima Vrsajkovića, trenutno nema opasnosti po stambene i druge objekte koji se nalaze u zaštićenom području iza savsko-vrbaskog nasipa, a domaćinstva koja su svojom voljom ostala u nezaštićenom pojasu, skoro svake godine se suočavaju sa poplavama. Jedno od njih je domaćinstvo Ljubomira Kosića koji kaže da je navikao na poplave i da ima spremne betonske i druge podmetače za dizanje namještaja ukoliko voda prodre u kuću.

Najstariji Srpčani se sjećaju da se najveća poplava u ovoj opštini desila od 5. do 14.11.1974. godine kada je nivo Save kod Srpca iznosio 1.026 centimetara. Tada se voda ulila u 520 kuća, a u njih 290 voda je iznosila preko jednog metra. Voda je srušila 18 kuća i oko hiljadu hektara oranica, a za spasavanje ljudi i imovine bili su mobilisani štabovi Civilne zaštite, pripadnici Crvenog krsta, rezervni sastav policije i jedna vojna jedinica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE