• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše automobila u Laktašima i Srpcu

Opština Laktaši ima najviše registrovanih vozila na hiljadu stanovnika, slijedi Srbac, te gradovi Banjaluka i Bijeljina.

Podaci su ovo Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, iz koje preciziraju da na svakih 1.000 Laktašana dolazi 356 automobila, dok u Srpcu na 1.000 stanovnika ima 317 četvorotočkaša.

Slijedi Banjaluka, od čijih 1.000 stanovnika vlastito vozilo ima njih 308, dok na 1.000 stanovnika Bijeljine dolaze 294 automobila, prenose "Nezavisne novine".

Srbac je vicešampion po broju vozila u odnosu na žitelje, a ovakvom statistikom iznenađen je Zoran Đurić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti u toj opštini, koji kaže da su u toj lokalnoj zajednici niska primanja, a visoka stopa nezaposlenosti.

"Ne znam kako to da je ovdje tako mnogo vozila. Mi imamo dosta ljudi u inostranstvu, pa je to možda razlog zbog čega imamo toliko vozila", kaže Đurić.

Kada je riječ o lokalnim zajednicama u RS u kojima na 1.000 stanovnika dolazi najmanje vozila, tu prednjači Srebrenica, gdje su registrovana tek 104 automobila na 1.000 žitelja.

Po tom paremetru, neslavni vicešampion je Rudo, gdje dolazi oko 135 automobila na 1.000 građana, a slijedi Čajniče, gdje na svakih 1.000 žitelja ima 151 vozilo.

Podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja RS pokazuju da je u RS u prošloj godini bilo registrovano 330.270 vozila. Svjetski prosjek je, ističu u Agenciji, 108 automobila na 1.000 stanovnika.

"Broj registrovanih automobila u RS ima trend rasta, ali u odnosu na zemlje EU taj broj je znatno niži od prosjeka. Na 1.000 stanovnika RS dolazi oko 249 vozila. Kada broj registrovanih vozila uporedimo sa brojem domaćinstava, dolazimo do zaključka da u RS po domaćinstvu nemamo niti jedan automobil", naglašavaju iz Agencije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE