• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja se otvorila usred dvorišta!

Neposredno uz kuću Ante Ćosića u banjalučkom naselju Pobrđe u nedjelju ujutro pojavio se duboki krater. Na teren izašli i speleolozi!

Stanovnike u banjalučkog naselja Pobrđe uznemirila je rupa koja se pojavila neposredno uz kuću njihovog komšije Ante Ćosića.

Anto Ćosić pretpostavlja da se rupa najvjerovatnije pojavila zbog oborinskih voda, koje su posljedica pucanja vodovodne cijevi pod zemljom, piše Glas Srpske.

"Rupa se počela ukazivati u nedjelju ujutro. U oktobru prošle godine došlo je do pucanja te vodovodne cijevi i voda je izbila na površinu. Pretpostavljam da je voda izaprala tlo i da je zato je došlo do propadanja tla", kazao je Ćosić.

Dodao je da sve oborinske vode iz ulice idu do njegove kuće koja je posljednja u nizu.

Na teren u ulicu Mile Bekuta su izašli i speleolozi. Utvrdili su da je promjer kratera rupe juče ujutro bio četiri metra sa 2,6 metara, a da je dubina dva metra. 

"Nadležne službe koje su obišle teren kažu da nema opasnosti od urušavanja kuće jer se u zemlji prema kući nalazi stijena u toj rupi koja štiti od odrona tla", rekao je Ćosić.

Dodaje da su njegovom dvorištu juče ujutro bili i predstavnici Gradske uprave i da su rekli da će preuzeti na sebe da riješe ovaj problem.

"Rekli su da je najbolje da sačekamo nekoliko dana da se vidi dalja erozija tla. Nakon toga će se vršiti skidanje površinskog sloja zemlje i nasipanje glinom ili zemljom ilovačom koja je nepropustljiva", kazao je Ćosić.

Tvrdi da bi nasipanje bilo kakvim drugim materijalom moglo dovesti do erozije.

Antina supruga Ružica Ćosić je rekla da se uplašila kada je vidjela rupu u zemlji pred kućom.

Iz Gradske uprave su rekli da je angažovan Institut za ispitivanje konstrukcija i materijala, koji će dati preporuke za dalje postupanje.

"Predstavnici odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja i odsjeka za civilnu zaštitu su obišli teren. Speleolozi su sišli u tu rupu da utvrde situaciju. Pretpostavlja se da su uzrok nastanka podzemne vode", objasnili su u Gradskoj upravi.

Kako su dodali, za sada nema opasnosti za kuću porodice Ćosić ni za okolne objekte.

Stručnjaci kažu da mjesta za paniku nema, te da se rupa ne može dovesti u vezu sa obližnjim napuštenim rudnikom ili nedavnim zemljotresom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE