• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličko:Isti razlozi protesta u Ukrajini i BiH

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko ocijenio je da su protesti u BiH kao i u Ukrajini "izazvani akutnim socijalnim problemima".

"Kao i u Ukrajini, i vi ste imali vlastiti mehanizam koji je izazvao proteste. To su zatvaranja fabrika i firmi u Tuzli. Ljudi su onda izašli na ulice i tako se usprotivili politici koju vode vlasti", izjavio je Kličko u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.

On je dodao da su protesti u Ukrajini bili potpuno miroljubivi dva mjeseca, ali da vlasti nisu htjele ni da čuju zahtjeve demonstranata.

"Štaviše, pokrenuli su mehanizam represije protiv aktivista protesta. Sukobi su prerasli u nasilno sučeljavanje koje se završilo pucnjavom na ljude koji su bili na ulicama Kijeva", rekao je Kličko dodavši da je policija u Ukrajini koristila posebne metode protiv aktivista koje su napadali i mučili.

Prema njegovim riječima, "u Ukrajini je vlast prešla crvenu liniju i narod ju je natjerao da odstupi".

Poredeći proteste građana u BiH i Ukrajini, Kličko je istakao da su u obje države razlozi za demonstracije isti, a to je "neuspjeh vlasti da dobro vode državu".

"U Ukrajini je taj problem bio pojačan nastojanjima da se uspostavi dikatura kroz nasilne nezakonite akcije policije i masakre", izjavio je Kličko.

On je ocijenio da je Ukrajina danas u dubokoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, što je rezultat ogromne nesposobnosti i korumpiranosti vlasti.

Kao rezultat toga, počela je revolucija u Ukrajini, rekao je Kličko i dodao da su građani ustali u odbranu vlastitih ustavnih prava.

"Nezadovoljstvo u ljudima se akumuliralo godinama. Neko vrijeme smo se nadali da će do promjena doći postepeno, evolucijom, a ne revolucijom. Očekivali smo da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dovesti do duboke sistemske promjene. No, nakon što je Janukovič to demonstrativno odbio, postalo je jasno da vlasti niće mijenjati ništa, da neće biti reforme u državi koju smatraju privatnim vlasništvom", objasnio je Kličko.

Prema njegovim riječima, tek nakon krvave noći 19. februara, građani su shvatili da je s predsjednikom Viktorom Janukovičem nemoguće razgovarati, te da je jedini izlaz bio da on podnese ostavku i da budu raspisani prijevremeni predsednički izbori.

Upitan, šta Ukrajinci danas traže, Kličko je rekao da oni zahtijevaju nova pravila igre u kojima nema korupcije i nedodirljivosti policije i birokratije.

"Oni traže puno poštovanje zakona i pravedne sudove, profesionalnu, a ne korumpiranu vladu, evropske zakone i evropsku perspektivu za sebe i svoju djecu", rekao je Kličko i dodao da od Zapada očekuje obećanu pomoć, a od Rusije da se ne miješa u unutrašnje stvari Ukrajine.

Lukač: Ozbiljne najave o masovnim protestima 7.marta

Postoje ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta u Sarajevu, tačno mjesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

On je podsjetio da je tada došlo do sukoba policije i demonstranata, da je bilo povrijeđenih na obje strane i da je nasilni dio demonstranata palio institucije, među kojima i zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Lukač predlaže da se izmjene sadašnji zakonski propisi u Federaciji kako bi se se stvorile pretpostavke za organizovanje policije u vanrednim situacijama, uključujući i situacije javnih okupljanja u kojima bi moglo doći do nereda.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, posvećenoj bezbjednosnim prilikama u Federaciji u kontekstu građanskih protesta od 5. do 20. februara, on je kazao da je nasilni dio imao organizaciju, finansijere i logistiku i da je u toku istraga, po nalogu Tužilaštva BiH, o paljenju zgrade državnog predsjedništva 7. februara.

Lukač kaže i da policajci u Federaciji nemaju dovoljno odgovarajuće opreme za djelovanje u vanrednim okolnostima i da su skoro bez odgovora ostali prijedlozi da se u ovogodišnjem federalnom i kantonalnim budžetima planiraju određena sredstva za opremanje policajaca za moguće združeno djelovanje u nesvakidašnjim sigurnosnim izazovima, objavila je agencija Fena.

(MONDO/agencije, Foto: Beta/AP/Sergei Chuzavkov)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE