• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen protest u Sarajevu

Nekoliko stotina najupornijih građana i danas je protestovalo ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Kako javlja novinarka "Avaza" s lica mjesta, demonstranti su se razišli i saobraćaj je ponovo normalizovan.

Demonstranti koji su više od četiri sata bili okupljeni kod Higijenskog zavoda u Sarajevu na improvizovanom razglasu čitali su recitate posvećene vodećim bh. političarima. Svoje nezadovoljstvo pretvorili su u stihove, jer navode da prethodna obraćanja vlasti nisu razumjele.

Okupljanje je počelo oko 12.00 časova i na početku demonstracija okupljeni su uzvikivali "Lopovi, lopovi", "Mi nismo robovi".

Okupljenim demonstrantima podijeljeni su pecivo i voće, a učesnici protesta obraćali su se putem razglasa i iznosili svoje zahtjeve. Svi demonstranti u jednom su složni i kažu: "Dosta nam je lopovluka".

Jedan od demonstranata rekao je da su sindikalne organizacije rekle da ne mogu da prisustvuju ovim demonstracijama zato što im je zabranjeno. Na raskrsnici se nalazi oko 300 demonstranata, a mnogo je i pripadnika Federalnog i kantonalnog MUP-a, te SIPA-e u civilu.

Kako nezvanično saznaje "Dnevni avaz", neki od predstavnika sindikata su kazali da ne žele da izađu na ulice zato što je narod pasivan i ne okuplja se u velikom broju. Kako je kazao jedan od demonstranata, koji ima vezu u sindikatu, njihov izlazak na ulice uslovljen je brojem demonstranata kojih mora biti minimalno 20.000.

Osnovni zahtjevi građana koje se iznose od početka protesta u Federaciji BiH su smjena vlada, revizija privatizacije, borba protiv korupcije te stvaranje pravednijeg društvenog poretka.

Među demonstrantima se uglavnom nalaze nezaposlene osobe, bivši radnici i demobilisani borci koji su ostali bez posla zbog privatizacije.

Danas su protestovali i Tuzlaci. Ispred tužilaštva i suda Tuzlanskog kantona danas se okupilo oko 1.000 nezadovoljnih građana koji su ponovo zatražili da budu ispoštovana njihova radnička prava. Građani su uzvikivali "Ostavke, ostavke...".

Zeničani zahtijevaju Vladu nekompromitovanih osoba

Iako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona juče i zvanično dala ostavku, nezadovoljni građani se time nisu zadovoljili.

Naprotiv, više od 500 demonstranata okupilo se i danas na Trgu Alije Izetbegovića,odakle su protestnom šetnjom obišli zgradu Opštine Zenica, sjedišta SDA i SDP-a, Tužilaštvo ZDK te zgradu Vlade ZDK.

Kako kažu, ostavke su samo jedan od zahtjeva. Oni traže i biranje Vlade sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitiranih osoba, reviziju privatizacija, procesuiranje kriminalnih radnji, poboljšanje zdravstva, školstva, smanjenje plata u javnom sektoru, ukidanje paušala, nova radna mjesta...

Takođe, večeras u 19 sati bit će održan i sastanak Plenuma građana ZDK.

(MONDO, Foto: Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE