• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Porodiljsko koristilo 19 muškaraca

Porodiljsko odsustvo u RS prošle je godine koristilo 19 muškaraca, rekla je Srni zamjenik direktora Fonda za dječiju zaštitu Jovanka Vuković.

U 2013. godini izdato je ukupno 3.425 rješenja za ostvarivanje prava na refundaciju naknade plate zaposlene porodilje u Republici Srpskoj.

Prema evidenciji Fonda, očevi koji su na porodiljskom odsustvu zaposleni su u Ministarstvu unutrašnjih poslova, "Željeznicama Republike Srpske", u domovima zdravlja, na RTRS-u, u "Poštama Srpske" i u osnovnim školama.

"Zakonska rješenja dopuštaju mogućnost da i zaposleni otac koristi pravo na porodiljsko odsustvo, ali majka porodiljsko odsustvo ne može prekinuti prije 60 dana od dana porođaja", istakla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, očevi ovo pravo koriste uglavnom ako je majka objektivno spriječena da se brine i stara o djetetu zbog bolesti, hospitalizacije, fizičkog odsustva ili iz drugih razloga.

Vukovićeva napominje da pravo na porodiljsko odsustvo mogu da koriste i usvojitelji, pod istim uslovima kao i biološki roditelji.

Radno zakonodavstvo u Republici Srpskoj omogućilo je muškarcima da koriste porodiljsko odsustvo od 2002. godine.

U 2012. godini ovo pravo je koristilo 12 očeva, a godinu ranije na porodiljskom je bilo 11 muškaraca u Republici Srpskoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE