• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži više vremena za završne riječi

Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu odobri da iznošenje završne riječi bude 12 mjeseci nakon saslušanja posljednjeg svjedoka.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da mu odobri da iznošenje završne riječi u njegovom slučaju bude 12 mjeseci nakon saslušanja posljednjeg svjedoka.

Karadžić u podnesku za iznošenje završnih riječi navodi da je riječ o kompleksnom slučaju koji zahtijeva mnogo vremena, jer mora da pregleda ogroman broj dokumenata.

Za pripremu završne riječi Karadžić i njegov tim odbrane moraće, između ostalog, da pregledaju 48.000 stranica transkripta, 11.000 podnesaka, 2.300 izvedenih dokaza i svjedočenja 600 svjedoka.

Potom Karadžić mora da analizira složenu optužnicu koja obuhvata 11 tačaka, četiri odvojena udružena zločinačka poduhvata, 259 odvojenih incidenata, neodređen broj ubistava, pričinjene štete i drugo.

Na kraju Karadžić mora da pripremi kompletan i koherentan završni podnesak sa ograničenim brojem riječi u ovoj složenoj pravnoj proceduri.

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu biće nastavljeno u ponedjeljak, 3. marta kada će svjedočiti posljednji svjedok odbrane.

Pretresno vijeće je 20. februara izdalo nalog o rasporedu, kojim je najavljeno da će izvođenje dokaza odbrane biti zvanično završeno kada vijeće izda posljednju odluku u vezi sa dokaznim predmetima, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Portparol Sekretarijata i sudskih vijeća Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je na konferenciji za novinare da je tužilaštvo 24. februara na suđenju generalu Ratku Mladiću saopštilo da je okončalo izvođenje dokaza.

Ona je podsjetila da je pretresno vijeće prethodno naložilo da ulaganje podnesaka po zahtjevu u skladu sa pravilom 98bis počne "desetog radnog dana", nakon zvaničnog završetka izvođenja dokaza tužilaštva.

"Nakon što je prošle sedmice odbijen zahtjev odbrane za izricanje oslobađajuće presude Goranu Hadžiću, pretresno vijeće je 20. februara naložilo da izvođenje dokaza odbrane počne 24. juna", rekla je Spalinska.

Kada je riječ o predmetu "Milan i Sredoje Lukić", kaže Spalinska, predsjednik Haškog suda Teodor Meron imenovao je žalbeno vijeće koje će razmotriti zahtjev Milana Lukića za preispitivanje presude na osnovu četiri izjave svjedoka, koje navodno predstavljaju nove činjenice.

U predmetu "Mićo Stanišić Stanišić i Stojan Župljanin", tročlana sudijska komisija odbacila je zahtjev odbrane za izuzeće jednog sudije iz vijeća koje razmatra Župljaninov zahtjev za ukidanje prvostepene presude.

(MONDO/Srna, Foto: Guliver/Getty images/Serge Ligtenberg)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE