• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština o dugoročnom zaduženju

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2014. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2014. godinu, kojom je predviđen maksimalan iznos zaduženja od 254 miliona maraka radi obezbjeđenja sredstava za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini,prenosi RTRS.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je ovom odlukom predviđeno da se sredstva mogu pribaviti kreditnim zaduženjima kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti i kreditnim zaduženjem kod domaćih finansijskih institucija i društava.

Poslanici NSRS u večernjem dijelu zasjedanja raspravljali su o Prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju RS za potrebe Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u iznosu do 25 miliona marka. Sredstva namijenjena za finansiranje konačne realizacije programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reviziji, Prijedlog izmjena Zakona o advokaturi, Prijedlog zakona o zaštiti prirode i Prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je naveo da će Vlada Srpske, u slučaju zaduživanja kod MMF-a, to realizovati produženjem i povećanjem postojećeg stendbaj-aranžmana, za šta je Upravni odbor MMF-a već dao odobrenje na sjednici održanoj 31. januara.

Kada je riječ o uslovima ovog načina zaduživanja, Tegeltija je rekao da trenutna kamatna stopa za specijalna prava vučenja iznosi 1,31 odsto.

U vezi sa zaduživanjem kod Svjetske banke po osnovu operacije za razvojne politike, Tegeltija je rekao da je Srpska obavila sve prethodne aktivnosti definisane od Svjetske banke, koje predstavljaju preduslove za odobrenje ovog zaduživanja.

On je naveo da će se, prilikom odluka o zaduživanju putem emisije dugoročnih hartija od vrijednosti - obveznica, sprovoditi procedure i postupci definisani propisima koji regulišu oblast tržišta hartija od vrijednosti.

Tegeltija je rekao da će se prilikom kreditnog zaduživanja kod domaćih finansijskih institucija i društava provoditi procedura javnih nabavki sredstava.



(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE