• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanci uhapsili mudžahedina iz BiH

Britanska policija uhapsila je Moazama Begu, koji je učestvovao u ratu u BiH, zbog sumnje da je povezan sa terorizmom u Siriji.

Begu su zajedno sa još tri osobe uhapšili pripadnici Jedinice za borbu protiv terorizma u Birmingemu, pišu Nezavisne novine pozivajući se na agencije.

Kako je saopštila policija oblasti Zapadni Midlend Bega je uhapšen zbog sumnje da je bio u kampu za obuku terorista i da podržava terorizam.

On je tri godine bio u zatvoru Gvantanamo, gdje je robijao kao osumnjičeni terorista Al Kaide. Begu je navodno dobio milion funti (1,87 miliona maraka) od britanske vlade kako bi ćutao o učešću britanskih agenata u njegovom ispitivanju dok je "ležao" u Gvantanamu.

Begu, koji nije krio da je tajno putovao u Siriju 2012. godine, uhapšen je u kući vrijednoj gotovo 400.000 funti, koju je navodno kupio od novca dobijenog od  britanske vlade.

Prije dvije sedmice on je na blogu opisao kako su njegova dva putovanja u Siriju u stvari bila humanitarne misije, u kojima je posjećivao ranjene zarobljenike i skupljao dokaze od žrtava mučenja.

Policija je oduzela dva vozila koja pripadaju Begu i njegovoj ženi Seli, a koja živi u odvojenim sobama sa troje od njihovih četvoro djece.

Portparol policije je potvrdio hapšenje Moazama Bega i dodao da to "ne znači da je on kriv".

Begov mlađi brat, koji nije htio da mu se objavi ime, rekao je da ne vjeruje da je Moazam uradio išta loše.

Britanci su zabrinuti jer, kako se pretpostavlja, oko 400 mladih britanskih muslimana učestvuje u svetom ratu u Siriji, gdje se bore zajedno sa grupama koje se dovode u vezu sa Al Kaidom.

Nedavno je britanski samoubica eksplozivom raznio kamion u jednom sirijskom zatvoru, i on je jedan od 20 Britanaca koji su poginuli boreći se u toj bliskoistočnoj zemlji.

(Agencije/MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE