• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturica: Mladobosanci borci za slobodu

Režiser Emir Kusturica smatra da su se članovi pokreta Mlada Bosna borili za ideju ujedinjenja Slovena i da su željeli da se BiH priključi Srbiji.

"Gavrilo Princip je bio nacionalista, ali to je pozitivan predznak i njegov pucanj u prestolonasljednika Franca Ferdinanda su poštovali i muslimani i Hrvati. To što su mu ovih godina razbili ploču, karakteristika je sarajevskih muslimana koji i dalje žale za turskom imperijom", rekao je Kusturica za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, i sadašnje demonstracije u Sarajevu i paljenje zgrada oslikavaju muslimane, jer je taj grad veoma često u istoriji bio žarište odakle su počinjali neredi.

Kusturica je dodao da su Mladobosanci, osim ideje o slobodi, ustajali i protiv imperija, a da se i u današnje vrijeme zna koje su to kolonijalne sile koje hoće da zavladaju svijetom.

"Austougarska je, osim kolonijalne, vodila i antisemitsku politiku", rekao je Kusturica.

On je naglasio da BiH i danas živi podijeljena, i to u dva entiteta, naglašavajući da su vjerske razlike veće nego u bilo kojem istorijskom trenutku, što govori o kakvoj zemlji je riječ.

Istoričar iz Beogada Radoš Ljušić rekao je da postoje istorijske činjenice koje govore da Princip nije bio atentator, već borac za ideju slobode.

"Članove Mlade Bosne, osim ideje o slobodi, nosio je i kosovski zavjet da se za ideju treba boriti, jer ona vodi u carstvo nebesko, što je i zavjet kosovskih junaka", istakao je Ljušić.

On smatra da su i u ono vrijeme postojale vjerske podjele u BiH, a da su danas još veće. 

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE