• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko poništava zaključke NS RS?

Visoki predstavnik u BiH 12. juna poništiće zaključke NS RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH, saznaje "Press RS".

 Incko poništava zaključke NS RS? Izvor: MONDO


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebiće bonska ovlašćenja i poništiti zaključke Narodne skupštine RS (NS RS) o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH od 14. maja ove godine, saznaje "Press RS" od izvora bliskog OHR-u.

Ta odluka već je spremna i Incko će je objaviti već 12. juna ujutro. U njoj se izričito navodi da visoki predstavnik poništava zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja i ističe da oni ne mogu proizvoditi nikakvo pravno dejstvo, kao i da bi svako sprovođenje tih zaključaka bilo protumačeno kao ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. To bi izazvalo novo odlučno delovanje visokog predstavnika, kaže sagovornik Pressa RS.

Incko je dao rok poslanicima Narodne skupštine RS da sporne zaključke ponište do 11. juna.

"Ako se poslanici ne povinuju Inckovom zahtevu i ne ponište zaključke do 11. juna, on će to da uradi umesto njih, a RS će ponovo da bude označena kao kočničar reformskih procesa! Sada je već izvesno da Savet za sprovođenje mira na redovnoj sednici, koja će biti održana krajem juna, neće ni raspravljati o mogućem zatvaranju OHR-a! To je bilo jasno posle Inckovog izveštaja upućenog generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem su Vlada RS i premijer Milorad Dodik označeni kao kočničari evropskog puta",  tvrdi sagovornik lista.

On upozorava da ne treba isključiti ni mogućnost da se visoki predstavnik odluči za smenu pojedinih političara u RS. Incko, dodaje izvor "Pressa RS", zaključke NS RS smatra izrazito štetnim po sve buduće procese na putu BiH ka EU i odlučan je u nameri da ih stavi van snage.

"Dalji Inckovi potezi prema pojedinim političarima u RS će zavisiti isključivo od odluka i ponašanja tih pojedinaca. U svakom slučaju, u ovom trenutku ne bi bilo dobro testirati odlučnost međunarodne zajednice da ubrza put BiH prema evroatlantskim integracijama", upozorava sagovornik lista.

Predsednik NSRS Igor Radojičić potvrdio je da će međustranačke konsultacije o zahtevu OHR početi već od sutra, ali nije želeo da kaže kakav je stav najjače stranke u RS o ovom pitanju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE