• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzdržanost EU "koči" ukidanje viza

Koje će zemlje zapadnog Balkana ući u "bijeli šengen" još nije poznato zbog moguće uzdržanosti pojedinih članica EU oko izbora za Evropski parlament

 Uzdržanost EU "koči" ukidanje viza Izvor: MONDO

Mnoge zemlje članice EU mogle bi "veoma uzdržano" da se ophode prema liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, a jedan od razloga za to bi mogli da budu predstojeći izbori za Evropski parlament koji se održavaju ovog vikenda, rekao je neimenovani diplomata EU u Briselu.

Iako postoji "većinski generalna saglasnost" za ukidanje viza za "jednu do tri zemlje" od 1. januara iduće godine, diplomata je rekao da je "ipak sve otvoreno kako će se dalje politički ophoditi", javlja dopisnik Srne iz Beča.

Diplomata je rekao austrijskoj novinskoj agenciji APA da se Evropska komisija i predsjedavajući EU "veoma trude" da uskoro donesu odluku.

Prije svega, dodao je on, Češka kao predsjedavajuća EU ima "jasne interese da pošalje pozitivan signal zemljama zapadnog Balkana".

Prema pisanju agencije, očekuje se da će takvi zaključci biti doneseni na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu 15. juna.

Ne očekuje se, međutim, da će u ovim zaključcima biti navedene zemlje pojedinačno, iako Makedonija važi za glavnog favorita, a takođe su i Crna Gora i Srbija pokazale veoma dobre rezultate.

Posebno postoje interesi pojedinih EU zemalja da nagrade velike napore Srbije i otvore izglede za ukidanje viza za njene državljane, navodi agencija pozivajući se na diplomatske krugove.

Evropski diplomata je objasnio da Češka kao predsjedavajuća EU teži da 15. juna bude donesena politička odluka. Zaključci, naveo je on, mogu da se očekuju 15. juna i mogu da budu vrsta političke odluke.

"Konačna odluka može da se očekuje u narednoj polovini godine", objasnio je diplomata EU i dodao da provođenje ove odluke ne može da se dogodi "preko noći".

APA podsjeća da će već sutra na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu biti na dnevnom redu liberalizacija viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Makedonija sigurna, BiH čeka novu šansu?


U Luksemburgu će se u četvrtak, 4. juna, održati sjednica Savjeta ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa članica EU, kada će se više znati o tome koje će zemlje zapadnog Balkana dobiti pozitivnu preporuku Evropske komisije za ukidanje viznog režima, javlja dopisnik Srne.

Evropske diplomate kažu da ni na današnjem sastanku predstavnika zemalja članica nije ništa promijenjeno u odnosu na procjenu šansi zemalja zapadnog Balkana, među kojima je, kako su naveli, sigurna jedino Makedonija, dok isključuju mogućnost da bezvizni režim dobiju BiH i Albanija.

Današnji sastanak predstavnika zemalja članica EU, na kojem je trebalo da učestvuje i potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro, bio je isključivo informativan, a debata o zemljama regiona nije bila ni predviđena niti održana, rekao je Srni jedan evropski diplomata.

Predstavnik Evropske komisije rekao je da do četvrtka zemlje članice EU treba da dostave svoje komentare i analize nakon čega će Baro napisati svoju preporuku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE