• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović sa liderima o Inckovom zahtjevu

Lideri stranaka kod predsjednika RS: Kako "premostiti" zahtjev Incka, a izbjeći sankcije!?

 Kuzmanović sa liderima o Inckovom zahtjevu Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović zakazao je sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka u RS, na kome će biti riječi o pismu visokog predstavnika Valentina Incka, a u kojem se traži da Narodna skupština RS proglasi ništavnim zaključak o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH.

U Kuzmanovićevom dopisu se podsjeća da je Narodna skupština RS na 29. sednici, održanoj 14. maja, donijela zaključke povodom razmatranja Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na insitucije BiH.

Predsjednik Srpske dodaje da na taj način ovi zaključci, prema navodima visokog predstavnika, ne bi trebalo da stupe na snagu.

"Nakon ostvarivanja ovog zahtjeva on bi, kako navodi u svom pismu, o postupanju Narodne skupštine RS odmah izvjestio Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira i prema potrebi odlučio o daljem postupanju, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima", napomenuo je Kuzmanović.

Ministar pravde RS Džerard Selman izjavio je da, koliko je njemu poznato, u pravnoj praksi nije poznato niti predviđeno da se od zakonodavnih organa traži da stave van snage svoje zaključke, bilo koju drugu odluku ili zakon.

"NSRS je najviši zakonodavni organ RS. Osim toga, smatram da tom informacijom apsolutno nismo povrijedili Ustav BiH, a pogotovo ne Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Selman za "Glas Srpske".

NSRS je 14. maja donijela Zaključke povodom razmatranja Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Do sada su PDP, SDS i SRS RS objavili da neće povući svoje zaključke o prenosu nadležnosti, niti odustati od zaključaka koje je usvojila NSRS.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da ova stranka nema razloga da odstupi od zaključaka koje su podržali.

"Zalažemo se za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da bi neko od nas zatražio da odstupimo od toga mora i da dokaže da su zaključci NSRS antidejtonski", rekao je Pavić.

U ranijim konsultacijama o prenosu nadležnosti, niti u donošenju zaključaka u vezi sa njima, nisu učestvovali bošnjački poslanici iz NSRS jer smatraju da i preostale nadležnosti entiteta treba da se prenesu na BiH.

Šef Kluba poslanika SDA i SDP BiH Ramiz Salkić rekao je da su se Bošnjaci na sjednici Kolegijuma NSRS u petak, kada su upoznati sa Inckovim pismom, izjasnili da će podržati poništavanje Zaključaka.

U Zaključcima o prenosu nadležnosti sa RS na institucije BiH navedeno je da je NSRS samo u tri od 68 dosadašnjih slučajeva dala saglasnost za prenos. Navedeno je da na taj način formirane institucije na nivou BiH svoju nadležnost ne zasnivaju na Ustavu BiH, već na nametnutim odlukama.

Zaključeno je i da je za NSRS potpuno neprihvatljiv dalji prenos nadležnosti na prisilan način, već samo na osnovama Ustava i uz prethodni dogovor.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE