• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SAD inicirale rat u BiH"

Bivši savjetnik američkog predsjednika Ronalda Regana tvrdi da su SAD inicirale rat u BiH i potom pokrenula bezočnu agresiju protiv Srbije

 "SAD inicirale rat u BiH" Izvor: MONDO

Američka administracija inicirala je rat u BiH i potom pokrenula bezočnu agresiju protiv Srbije da bi se mapa Balkana prekrojila u skladu sa hirovitim željama donosilaca odluka u Vašingtonu, a ne shodno stvarnim interesima SAD - tvrdi Daglas (Dag) Bandau, bivši savjetnik američkog predsjednika Ronalda Regana.

Dr Bandau, spoljnopolitički analitičar elitnog Kejto instituta u Vašingtonu, rekao je u intervjuu Srni da je BiH "paradigmatski primjer bezuspješne države, vještačke tvorevine, stvorene spoljnim diktatom, bez unutrašnje političke ili ekonomske dinamike opstanka".

Bandau zamjera američkom potpredsjedniku Džozefu Bajdenu što tu realnost nije spoznao ili, ako i jeste, što je nije otvoreno prihvatio kao osnovu dalje politike SAD prilikom nedavne posjete, jer njegove izjave uperene protiv srpskih lidera samo odvraćaju pažnju od strukturnih problema BiH - problema koji su odavno van američke kontrole.

"Poslije milijardi dolara američkih poreskih obveznika koje su straćene u tom cilju, američki interesi na Balkanu ostaju beznačajni", rekao je Bandau.

Iznoseći stavove koji bitno odstupaju od uobičajenih američkih ocjena o dešavanjima u ovom regonu, Bandau je stakao da su stvarni američki interesi na Balkanu, u najboljem slučaju, minimalni.

"Bez geopolitičke dimenzije `hladnog rata` oni su u suštini zanemarivi. Međutim, Vašington - uz podršku jednog broja zemalja EU koje SAD drže na uzdi milom ili silom - u toj regiji uporno provodi neokolonijalnu politiku sa tobože humanitarnom oblandom" - ističe Bandau i pojašnjava:

"Ta je oblanda plasirana pod firmom multikulturne demokratije, koja se nameće žiteljima te regije nezavisno od njihovih želja, interesa ili stvrane situacije. Taj se model se svuda i stalno nameće, osim kada su Srbi ti koji taj model prihvate. U tom slučaju, opcija za koju se zalaže zapadni svijet pod budnim okom Vašingtona nije multikulturalizam već - secesija".

Prema njegovim riječima, "insistiranje Vašingtona na dubinskoj intervenciji u jednoj dalekoj regiji, nebitnoj za američke interese, od samog je početka bilo besmisleno".

"Raspad Jugoslavije bio je tragičan zbog nasilja, a ne zbog raspada kao takvog. SAD je trebalo da ostanu po strani. Trebalo je problem prepustiti EU, a taj stav zagovaram i danas", istakao je on.

Daglas Bandau, autor niza knjiga i desetina članaka o američkoj spoljnoj politici u vodećim publikacijama u sjevernoj Americi, ističe da SAD sebi više ne mogu da dopuste luksuz nepotrebnog intervencionizma u regijama koje treba da su u nadležnosti drugih.

"Nije Amerika pozvana da propisuje ustrojstvo, identitet, ustavne odredbe, zakone, ili ma kakve druge političke aranžmane dalekim naroda, pa ni stanovnicima BiH", zaključio je on u intervjuu Srni i konstatovao da je krajnje vrijeme da se balkanska pitanja prepuste samim narodima Balkana, koji su daleko kvalifikovaniji od SAD da nađu pravi model mirnog opstanka".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE