• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži informacije o turskom oružju

Bivši predsjednik RS zatražio je od turskih vlasti da mu dostave dokumentaciju u vezi sa slanjem oružja u BiH od 1992. do 1995. godine

 Karadžić traži informacije o turskom oružju Izvor: MONDO

U pismu turskom ambasadoru u Hagu Karadžić je zatražio da mu se dostavi sva dokumentacija u vezi sa komunikacijom Turske o ovom pitanju sa vladama SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Hrvatske ili BiH.

Karadžić navodi da bi ovi dokumenti mogli da sugerišu da su vlade ovih zemalja odobravale praksu da Turska snabdijeva BiH oružjem.

Nekadašnji predsjednik RS trenutno priprema odbranu za suđenje po haškoj optužnici za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

On je od Turske zatražio sve podatke vezane za letove aviona tipa C-130 u Tuzlu u periodu od 10. do 23. februara 1995. godine, kao i informacije o sastancima predstavnika SAD, uključujući Ričarda Holbruka, sa predstavnicima Vlade Turske tokom januara ili februara 1995. godine, na kojima se razgovaralo o ratu u BiH.

Karadžić u pismu traži da mu se dostave svi izvještaji o aktivnostima humanitarne agencije TVRA u vezi sa krjumčarenjem oružja u BiH i umiješanosti turskih i UNPROFOR-ovih vojnika u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik RS u pismu koje nosi datum 25. maja navodi da će, ukoliko ne dobije odgovor do 15. juna, zatražiti da sudsko vijeće Haškog tribunala izda obavezujuće naređenje turskim vlastima da dostave tražene informacije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE