• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko pozvan u Banjaluku

Na sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka u RS dogovoreno da se visokom predstavniku uputi poziv da dođe u Banjaluku.

 Incko pozvan u Banjaluku Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske(RS) Rajko Kuzmanović izjavio je da je na sastanku sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u RS dogovoreno da se visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku uputi poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu da Narodna skupština RS poništi zaključke o prenosu nadležnosti.

Kuzmanović je nakon sastanka sa liderima stranaka izjavio da je jedinstven stav da nije bilo razloga da Incko uputi takav zahtjev.

"Dobro bi bilo da visoki predstavnik dođe na sjednicu Narodne skupštine RS, a da prije toga u parlamentu Srpske održi sastanak sa poslanicima i pojasni šta ga je opredijelilo da uputi ovakav zahtjev, te da čuje stavove političkih stranaka o zaključcima Narodne skupštine RS", rekao je Kuzmanović novinarima.

On je dodao da su na sastanku razmatrana dva dokumenta - zaključci Narodne skupštine RS i pismo visokog predstavnika.

"Analizirali smo zaključke da se uvjerimo gdje postoje odredbe suprotne Ustavu i zauzeli jedinstven stav da u njima nema bilo kakvih antidejtonskih i anstiustavnih aktivnosti. Pismo visokog predstavnika smo razmotrili da bismo vidjeli ima li osnova za takav zahtjev i postavili smo pitanje zašto je na zaključke Narodne skupštine stavio oštar, gotovo ultimativan prigovor, na skoro benigni dokument koji nema ništa suprotno Ustavu", istakao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, jasno je da je pitanje nadležnosti u svim državama osnovno pitanje i da snaga država upravo leži u tome koliko ona ima nadležnosti.

Predsjednik Kuzmanović je naveo da briga visokog predstavnika i leži u tome da li će država ostati bez nekih nadležnosti.

"Nigdje u zaključcima nije rečeno da se nadležnosti moraju prenositi. Njihova osnovna suština jeste u tome kada dođe vrijeme ustavnih promjena kako prenositi i kako vraćati nadležnosti ako ih treba vratiti. To se može učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Kuzmanović ponovivši da je jedinstven stav lidera parlamentarnih stranaka da nije bilo razloga za ovakav zahtjev.

Neposredno pred početak sastanka sa Kuzmanovićem lideri političkih partija izjavili su da zaključci Narodne skupštine RS o prenosu ovlaštenja nisu protivustavni niti krše Dejtonski mirovni ugovor.

Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da je potrebno razgovarati i da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ako ima neka dobra rješenja, onda mora da ih predoči.

"Ne bih preporučio gospodinu Incku da pokušava, kao i mnogi drugi visoki predstavnici, da nameće svoju silu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da očekuje da će Incko prisustvovati sjednici Narodne skupštine, na kojoj bi obrazložio svoje stavove pred narodnim poslanicima.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ponovio je ranije stavove ove stranke da neće prihvatiti zahtjev visokog predstavnika Valentina Incka kojim od Narodne skupštine Republike Srpske traži da poništi svoje zaključke o prenosu nadležnosti sa RS na BiH.

"Stav Predsjedništva SDS-a jeste da se ne odriče zaključaka Narodne skupštine RS i naši poslanici neće podržati zahtjev za njihovim ukidanjem, ako se nešto tako pojavi na dnevnom redu", izjavio Bosić.

Predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić rekao je da će ova stranka čekati stav Vlade RS nakon čega će nadležni organi stranke donijeti definitivnu odluku.

"Stav PDP-a je prilično jasan. Čekaćemo da se Vlada RS odredi prema ovoj situaciji i da svoj stav, nakon čega ćemo na nadležnim organima donijeti definitivnu odluku", izjavio je Đerić.

On je rekao da će PDP ostati kod svog zaključka koji je definisao da nadležni predstavnici RS u organima BiH imaju obavezu da jednom godišnje informišu Narodnu skupštinu RS o efektima implementacije i rezultata prenesenih nadležnosti.

Socijalistička partija smatra da ima prostora za dobar dogovor u vezi sa zahtjevom visokog predstavnika da Narodna skupština Republike Srpske poništi svoje zaključke o prenosu nadležnosti sa RS na BiH i da treba poći od toga da li je njima i gdje povrijeđen neki od članova Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Prema analizi, koju su uradili u partiji, nismo mogli da vidimo nijednu odredbu koja je povrijeđena zaključcima Narodne skupštine RS. Možda neki drugi strunjaci vide više. Od ovog ne treba da se stvara bilo kakav politički problem, ne daj Bože, nova kriza u BiH. Treba naći način da se poštuje dignitet i autoritet parlamenta Srpske, ali i drugih insitucija, uključujući visokog predstavnika", izjavio je novinarima predsjednik SP-a Petar Đokić.

Milanko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, izjavio je novinarima da SRS RS ne prihvata zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i dodao da očekuje i od ostalih političkih stranaka iz RS da poštuju zaključke Narodne skupštine RS, jer bi u suprotnom parlament izgubio svaki kredibilitet u javnosti i sam sebi svezao ruke da donosi odluke koje su od interesa za RS.

"Ne prihvatamo Inckog zahtjev iz prostog razloga što smo jedina parlamentarna stranka koja nije učestvovala u prenosu nadležnosti, niti je ikada podržala bilo koju odluku parlamenta o prenosu nadležnosti ili odluku visokog predstavnika prema kojoj je RS izgubila bilo koju nadležnost'', izjavio je Mihajlica.

Mihajlica je naglasio da nema govora da radikali promijene svoj stav.

Na sastanku kod Kuzmanovića bili su predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Igor Radojičić, te predsjednici DNS-a Marko Pavić, SDS-a Mladen Bosić, Socijalističke partije Petar Đokić, SRS-a RS Milanko Mihajlica i predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

Narodna skupština RS na sjednici održanoj 14. maja donijela je zaključke povodom razmatranja Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na insitucije BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglasašen ništavnim.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE